Perancang keluarga

Hai mommy. Boleh share tak lepas bersalin mommy² merancang macam mana? Sendiri atau nurse suruh ambil perancang? Kalau merancang sendiri, mommy² bagi alasan apa dekat nurse? Kalau merancang atas saranan doc/nurse, mommy merancang pakai apa?

1 Balas

Saya dulu mmg plan nak pakai IUCD. Lps bersalin dulu, ckp dgn doctor nak pakai IUCD. Tapi smpai skrg tak pakai dan merancang sendiri sbb awal2 dlu selalu x berkesempatan je nak buat. Alhamdulillah masih berjaya merancang sendiri tapi baru 1 tahun 6 bulan. 😊

2y ago

Dgn cara azal (buang luar), atau pakai kondom. Kalau suami rasa x confident smada die sempt ke x utk buang luar, pakai je lah condom selagi masih merancang. Kalau 2 merancang, 2 tahun lah pakai condom. 😊