Makan Muntah

Hai mommiess nk tnya kalau skrg ni kita makan je asyik muntah mommies semua mkn ape je ? 😅😅#firstmom #pleasehelp

14 Balas

masa alahan saya banyak makan buah naga sahaja, buah lain boleh muntah balik, bila tak boleh makan nasi, lauk2, sayur dah masak, saya akan makan roti.. tapi bila dh masuk 12weeks baru saya perasan punca saya selalu muntah sebenar dpd roti & makanan proses dpd gandum.. so lepas tu saya tak makan roti or biskut, saya akan makan nasi, telur, ulam, sekarang 21weeks dah boleh makan semua cuma masih kurangkan makanan dpd gandum.. sis kena try n error.. goodluck

time muntah2 ni kita mkn apa pun mmg akn muntah.. nk control muntah pun x boleh. 😂 mkn sikit tp kerap, minum air selalu dn kerap walaupun sikit. mkn buah2an. mkn kekacang.. jgn bg perut kosong walaupun sekjp.. kunyahlah selagi boleh😂.. boleh minta ubt tahan muntah juga kat doktor. mmbantu kurangkn muntah insyallah.

awal2 mengandung saya tak boleh telan nasi langsung. lauk pun tak boleh. satu je saya boleh makan. Roti. apa2 jenis roti saya boleh makan. Cucur ikan bilis hari2 saya masak sendiri untuk makan. Dua benda tu je saya boleh telan. Yg lain semua muntah balik.

Ikut tekak juga boleh telan apa.. tp nasi mmg paling susah la.. so makan je la buah, roti, biskut.. ikut selera juga.. skrg dah 30weeks pun still muntah lagi.. beria habiskan nasi sepinggan sekali muntah balik 😂

msa sy muntah2 tu , sy bykkn mkn buah.. lpas tu mkn bihun goreng xpedas .. masa tu, tu je yg blh telan.. nasi jarang2 .. lauk lg la x lalu .. tp masa sy kerap muntah2 dlu sy mmg x mkn mknn yg pedas2 ...

saya makan ikut tekak nak makan apa. kalau x, mmg xboleh telan. tpi nasi dgn benda hanyir termasuk telur mmg sye xboleh nak telan. jadi sye byk mkn buah dgn roti, susu+ kurma dgn benda manis.

Saya pun alahan teruk haritu. Alhamdulillah masuk 4 bulan dah okay dah. Makin berselera lgi ada la. Saya amalkan susu HL, buah, yogurt dgn roti je. Yg lain kalau makan mmg keluar balik

cari makanan yg kurang bau, masam atau manis maybe buah pn blh jg. lepastu nti kalau dah makan tgu 30mins br baring mcm tuu. minum byk air suam

kena test2. saya selang seli kan ngan oren. makan nasi satu senduk. pastu makan oren. lapar.. ulang lagi

2y ago

11 weeks. tgh teruk jugak bab alahan

sy 13 weeks duk mkn yogurt je sbb tu je yg mmpu klau mkn nasi confirm trkeluar balik sbb alahan truk sgt

2y ago

yup sis sy mkn jenama nestle🤭sdp kna dgn slera tekak sy🥰blh la sis try nnti😁