baby 6 bulan 9 hari

hai mommiess ! ank saya suka nngis kuat. lagi2 bila nk tido , dia akn nngis kuat2 pstu lama . dah mcm2 sy buat , semua tkjln . klau dia dh rasa penat sngt nngis brulah dia akn trtido dngn sndiri . sy nk tnya ada tk anak2 mommies mcmtu ? sy dah buntu tkthu nk buat mcm mna lgi . lagi klau suami keje shiff mlm , sorang2 nk hadap ank nngis kuat wktu mlm 😔. #pleasehelp

2 Balas

Overstimulate baby selalu macamtu. Sebelum bagi dia tidur kena ada window period. 15 minit quiet time. Masa tu tutup lampu atau lampu malap. Pasang la zikir ke white noise atau apa2. Baby kena ada rutin. Sebelum tu, pastikan baby kenyang, content, and main pun light2 je. Suasana sebelun tidur kena senyap. Sentiasa alert dengan cue anak kalau dia dh penat, stop any activity. Jgn bagi dia diatracted dengan apa pun. Amalkan rutin, inshaAllah dia akan improve. Jgn tunggu dia nangis baru nak bawa tidur. Same applies to lapar, nangis baru bagi susu. Tak boleh ye nanti dia merajuk.

Overtired kot. Tidur siang dia macamana? Ada screen time ke?

1mo ago

Kena jaga tidur siang dan screen time tu lagi buat anak over-over tired.