Mengidam sotong

Hai mommies,nak tanya betul ke tak boleh makan sotong bila dah msuk trimester 3? Kak ipar sy tak mkn dia ckp sebab sotong banyk kaki klu mkn nanti baby lahir susah terbelit tali pusat,MIL pula ikut saja iyakn saja,nak tau juga ni fact atau mitos ye? #1stimemom #advicepls

17 Balas

Alamak semua tu hanya mitos je sis 😅. Banyak pantang larang orang tua dulu-dulu hanya mitos. Apa yang penting kita berserah dan bertawakal pada Allah. Dari sudut sains kesihatan pula, ikut arahan doktor yang merawat ya sis. Sebab doktor lebih tau tahap kesihatan sis dan baby 🤗. Nak makan apa-apa bagi saya boleh je sis. Tak pernah lagi saya dengar kalau makan sotong nanti kaki anak kuar banyak ke apa kalau makan kicap nanti anak kuar hitam kalau minum soya anak kuar putih. Tu semua hanya mitos saja sis 😅😂. Jadi, sis jangan risau k. Kalau tak tau sis boleh rujuk doktor ya. Semoga dipermudahkan urusan kehamilan sis 🌹🥰

Tak biasa dengar pun , first time ni 😅 . Mak saya bagi jaa makan apa pun 3rd trimester ni sebab dia pun ikut petua dulu2 arwah nenek saya . Ada pantang ketika perlu . Takda sebut bab sotong yg terlilit apa ni . Sis iyakan la untuk jaga hati org tua . Tapi kalau teringin , makan la sedikit jangan sebab mil cakap mcm tu sis terasa sampai sis makan hati ketika preggy ni .

3rd trimester la kebanyakan kita mommies berselera dan bole cube mkn ape je.. itu mitos je sis mengarut nye, xpernah dgr langsung even belah mak mertua dan belah mak sy 😅 mkn je apepun tetap jgn lupe baca bismillah atau bole baca bismillah 5.. InshaAllah as long baby okay xpe tu.. mulut org xbole tutup, kite tutup telinga amek yg baik dan betul je haha.

Hmm first time dengar. Tapi mitos jee, biasa lah kepercayaan orang dulu dulu kan. Saya pun pernah ditegur, jangan ikat @ lilit tudung, nanti baby terbelit tali pusat. Boleh je makan kalau teringin. Saya masa 3rd trimester lah makan macam macam, sebab time tu baru berselera.

2y ago

Hmm faham sangat sis. Banyakkan bersabar, jangan fikir sangat okay. & betul tu, yang tak logik tu awak wat dunno jee. Yang penting, kita sendiri tahu perkembangan baby kita. ❤️ Enjoy your pregnancy & take care! 😊

mitos je tu mommy.. mkn la jgn mkn mentah dh la😂.. kala pikir logic mcm mana nk terbelit kaki sotong kita mkn direct lalu usus ank tu duk dlm rahim dlm kwasan yg berbeza.. kalau teringin mkn je kalau mummy xda alahan seafood.

mitos semata2 , kalau sis xda alergik mkn sotong or mana2 seafood sebelum/ketika hamil.. bole je makan xda mslh.. tp kalo mmg alergik dgn seafood, jgnlaa makn..

1st tym dgr... biasa 3rd trimester sy makan semua yg sy teringin nk makan ,asalkan x memudaratkan ibu n bby.. insyaAllah xde ape2

ckp je xboleh percaya sgt benda2 cmtu nnt jatuh syirik..makan je mcm biasa tp jgn berlebihan..tu je sbenarnya..

mitos org melayu je awak. bole mkn jgn risau. sotong tu pasti kan dimasak, bukan mentah.

Mitos. Mengarut. Semua makanan nk dimitoskan. Hanya di malaysia😅