tali pusat

Hai mommies, sy first time mommy, ade tak yg pengalaman mcm sy, hrini 26hari tp pusat baby masih belum tanggal.. Adakah ini normal.. ?

tali pusat
18 Balas

Ubat yang nurse bagi untuk cuci tali pusat tu masih ada ke tidak? Kalau dh habis, boleh minta dekat KK, tak perlu beli. Sepatutnya tali pusat tu akan luruh sikit demi sikit. Lepastu kena jaga takut infection. Selalunya dh seminggu akan nampak ia luruh sikit2.

beli alcohol swab dekat farmasi. perah alcohol swab msuk celah2 tali pusat tu, selak sikit bg smpai belah bawah. klau pakai barut boleh stop sat ( jgn risau angin tak kan tembus masuk ikut kulit) pampers pun jgn ttup tali pusat..

Normal... Sy ank yg lain ok je tcabut.. Yg no3 ni dia tcabut tpi ada tinggal mcm punat kat dalam... Sbulan lbih jugak baru okay... Kena kerap cuci dgn ubat yg misi bgi... Sy abis 4botol 🤣

Baby sya dulu pun nak dekat 1bln bru jatuh, ubat alcohol tu sya sapu jg tiap kali lepas mandi n kadang masa tukar pampers. Tali pusat ank puan da kering tu, x lma lg jatuh la tu.

kalau anak sy awal lg..tp setiap ank lain2..normal rasanya..lgpon tgk keadaan pusat anak awak yg bersih,xde jangkitan apa2..xperlu risau..nanti luruh sendiri.

my boy 27/28 hari baru tanggal walaupun hari2 letak ubat pusat. habis je mintak balik dekat klinik, free je.

Letak yg wipe untuk sblum kena injek tu, ade jual kat guardian/watson.. lama2 kering dan tanggal sendri 😊

anak sya hari ke 5 dah tanggal..sya sapu letak ubat yg misi bagi..setiap kali nak tukar pampers,saya sapu

Lmanya.. Ank sdra sy bby boy tli pusat tcabut hri ke 6..slalu sapu ubt doc bg.. Bg cpt kering pusat.

Lama 2 26 hari. Kena rajin letak ubat alkohol yg nurse bg. Kalo x ckup, mntk je dkt nurse nti dyorg bg.