Nak tahu ciri anak austim macam mana?

Hai mommies smua,sya nak tanya sebab keliru dengan anak sya sendiri,anak sya brumur 1 tahun 9 bulan,apa yang persaan dia kdang2 ada eye contact,kdang2 tiada,bila sya panggil pun kdang2 toleh kdang2 tidak,tpi apa yang sya perasaan dia sllu ikut arahan,mudah dengar cakap,tpi yang buat sya risau sbab dia jarang ada eye contact,bila lihar kipas siling berpusing atau benda yang dia minat tangan dia sllu kepak2,macam burung,brckap pun blum pndai,dia takut dgan org luar,tpi kmi dua bapa dia tak takut,adakah ini ciri2 austim,sebab saya tiada pengalaman anak austim,sya tanya sbab sya nak hantar dia ke pakar #bantujawab #SeriusTanya #ingintahu #bantusharing

4 Balas

Hanya doctor ja boleh diagnose kes2 macam ni… kalau sis risau sangat bettee jumpa doctor terus. Lagi awal lagi bagus. Setengah parents taknak jumpa doctor takut risau pndangan orang kesian anak jadi mangsa keadaan… Kalau tau dari awal buat terapi dari awal insyaAllah boleh okay… macam anak buah saya umur 7tahun baru kak ipar bawak jumpa pakar sebelum tu dia taknak sebab dia takleh terima…

3w ago

Trima kasih sis

Ank buah sy masa kecil ada ciri yg mcm sis ckp ni tp dia x autistic pn. Dia dh 9 tahun skg ok je. Cuma dia jenis mls nk bckp atau respond org, kna pnggil dia btl2 buat eye contact bru nk bckp & dia ckp klu dia mau je dlu. Tp bila dia makin besar ni dia makin byk bckp. Cuma sy prasan klu dri segi pmblajaran kdg ssh dia nk focus lma sbb cpt bosan, dia more to art person, nyanyi mnari melukis.

3w ago

Apa2 pn better jugala tnya doctor utk confirm.. smoaga smua ok je

masa 1y6m buat MChart berapa score? puan masih check up kk tak? boleh request nak jumpa doktor, trust ur mommy's instinct. detect awal, ambil tindakan awal boleh bantu anak kita ❤️ autism or sekadar behavior, biar yg dalam bidangnya tengok.

awak bole tgok ciri2x ni kt tiktok ,ada org tunjuk sementara tunggu jmp dr. time next check up, tapi kalau awak rasa was2x sgt bole tny dr. , sbb nak ckp ada ke tak tuh tak berani, just dr. je bole detect .

3w ago

Ya sis,sbab sya pun nak jumpa pakar