pencuci muka

Hai mommies semua...korang pakai pencuci muka apa time pgnant ni..muka saya naik jerawat n berminyak..nk pakai skincare x berapa nak berani..da yg kata da kesan kat bby nanty..

14 Balas

Saya pakai pencuci muka neem and turmeric himalaya. Amalkan setiap kali cuci muka tu kira sampai 60 saat. Dah 60 saat baru basuh. In Shaa Allah muka akan lebih bersih. Then saya akan pakai hydrating lotion hada labo. Ni ikut la kesuaian kulit utk pilih hydration lotion yg mana sesuai. Then jangan lupa pakai sunscreen. it will improve kulit kita

Kurangkan pemakaian skincare yg complicated. Yg basic je cukup Pakai scrub2 lg la jgn. Sye pakai marykay dlu. Then jerawat still naik jgk. Last2 sye guna yg somebymi punya cleanser+toner Then add up dgn watery moisturizer-centella asiatica. Alhamdulillah kulit beransur pulih. Pasti kan bahan2 skincare selamat utk ibu preggy 🙂

5y ago

Betul. Sye pun dulu cmtu jgk. Sanggup pakai foundation sbb nak tutup jerawat batu yg merah dan bernanah. Bila sye pakai skincare somebymi tu.. Nampak ada kurang skit. Tp sye dah stop dah sbb dlm tu ada AHA. X elok utk ibu preggy Sekarang rutin sye pakai cleanser, toner ,moisturizer, bedak baby dan lipstik. Bila muka dah alah sbb hormon ni.. Biarkan je dulu. Nanti dia akan elok. Jgn pakai foundation waktu muka tgh berjerawat.

Awal2 preggy dlu pon pnh jd cmni jgk sbb alahan teruk.. Sume bnda jd malas, cuci muka pon malas.. Maka, naiklah jerawat habis 1muka.. Dah habis alahan, rajin2kan diri utk cuci muka.. Skrg pkai safi wrna biru yg gamat tu je.. Mmg pakai sejak dr sekolah menengah lg .. Skrg, muka dah xnaik jerawat dah, just tggal parut je..

Saya pun sama sis. Skrg 16w4d pun still naik biji2 merah macam ruam. Kat dada pun penuh merah2. Nasib baik la tak gatal. Saya guna t3 mycin, prescribed by doctor. Kurang la sikit biji2 merah dan jerawat segala tu 😭😭

Sy pn alami masalah sama.. Then tukar n pakai cetaphyl je.. Kdg2 kulit kering sgt. Pakai rosken.. Lotion utk muka n badan tu.. Atau cetaphyk lotion.. So far xda masalah.

5y ago

Jerawat muka ni sampai xleh bincang dia punya naik cam cendawan slpas hujan..😂

Sama. Pakai apa pun tak menjadi dah. Last² saya guna sabun ketul dettol, warna hijau yg cucumber kalo tak silap. Kurang sikit minyak. N x kusam sangat dah kulit muka.

5y ago

Kalo dettol, yg liquid mcm tajam sikit berbanding sabun ketul, pakai kat bdn pun rasa kulit mcm tegang, pedih. Yg ketoi ni sy pakai ok. Tapi kalo sis cuba, x sesuai, stop k. Sbb kulit lain2. 😂

sy muka jerawat smpai skrg 26w dah😂 . sblum prggy bersih je . kdg2 muka bersih juga , tp just pkai organic pny pencuci muka . cream smue xpkai

klau jenis sesuai x untk ibu mengandung muka saya dh trok ..msok drug store jadi blur nk beli pencuci tkot x sesuai

Sy msa prgnant dulu kulit jd kusam, sy guna pncuci muka eucerin cleansing foam.. Ok sikit, & dah sthun lbih, sy masih guna juga hehe

5y ago

Time ni muka dh jadi org lain dh...nk tgk cermin pun qasa mual...nk kena try cri jgk ni

Saya pakai cleanser bougas beauty. Sesuai dengan semua kulit sensitif dan berjerawat.