Berat Naik Banyak

Hai mommies semua , nak tanya pendapat sikit , first trimester haritu mual loya sampai berat badan turun drastik , now dah trimester ketiga tetiba cek berat naik drastik pulak 😌 sampaikan kena cek tekanan darah selang satu hari dekat klinik . Ada apa² nasihat tak untuk maintankan berat badan ? Nurse tak bagi turunkan berat badan , nurse suruh maintankan berat dan kalu nak naikkan berat badan boleh 1kg sahaja sebulan . Tetapi sekarang nafsu makan bertambah-tambah sampaikan sebulan naik 4kg 😂 , lepas makan selang beberapa jam mesti lapar semula 😭 Help meee , any tips/nasihat 🥲 #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #ingintahu #bantusharing

6 Balas

saya pulak lain dah trimester ke-3 berat badan tak naik2 padahal makan bukan main banyak .. tips dia elakkan makanan manis banyakkan minum air masak 3liter atau lebih pun takpa sehari .. kalau boleh nasi makan suku2 separuh perbanyakkan sayur2 dan buah2 .. kalau rajin berjalan selama 30min dekat halaman rumah pun dah cukup kalau saya pulak akan pasang lagu dan berzumba slow2 hahaha ..

2y ago

saya pulak takda sebab berat lebih kan , dorang cakap kalau boleh mantain kan ajer .. maybe kalau orang jenis berat sikit memang kena bebel lah .. saya dah cecah 100 tu yang tak bising kalau statik pun hehehe

Sy 33w baru sangkut gdm. Berat naik mendadak trimester 2. Skrg tgh diet. Takut baby n uri jd besar. Sangkut gdm pun sbb masa trimester kedua kuat minum air jus buah oren dgn jus jambu batu yg dalam kotak beli kt kedai konon nk naik kan hb sekali kandungan gula dalam minuman tinggi. Tak pasal2 menahan nafsu makan skrg ni. Berat badan masih normal

sama sy je sis. berat buka buku 85.4 je. skrg 85.6.. depa xkira Dari buka buku. tapi last checkup kita. sy pun alahan teruk turun banyak pastu naik turun la. bp selang sehari sbb naik 900g dalam masa semggu.. tapi tu la turun naik gitu la. malam jgn makan. sebelum g timbang jgn makan lg. lepas timbang baru makan

Sama mcm sy berat naik bnyak sgt 3kg 2 minggu, checkup lagi 2 minggu naik 3kg juga terus kena cek BP selang sari tp selama seminggu sbb berat sy maintain selama seminggu & bp sy pom ok. Sy minum air lemon madu setiap hari berat tk naik

sy lak dh 3rd trimester ni .. keinginan nk mkn tu mcm2 ..tp bila mkn, tekak tk selera .. just nak air je 😪kalo paksa mkn , pedih ulu hati dbtnya . jd tk selesa kt dada .. kite ni risau kn bby je ..

Sis ada test air gula gdm tak? Sis naik mendadak tu sebab byk makan carbohidrat dan manis. Kurangkan makan tu dan berat akan maintain.

2y ago

tak pernah kena test sbb remaja dan takde sejarah keturunan kencing manis , tetiba dah hujung² due niy mcm² pulak masalah 🥲