Cepat kan bukaan

Hai mommies semua . Nak tanya apa tips nak cepatkan bukaan . Saya harini 38w 6day . Anak first. Still takde tanda apa lagi . Org lain anak first pon dah selamat melahirkan 😂 due date 30/1/23 ni. Thankyou mommy semua .

22 Balas

Pengalaman sya bersalin anak pertama 15jan baru ni .. due date 14jan tapi xde tanda nak bersalin .. baby selesa sgt dlm perut 😅 13 jmpa doc tuk scan baby .. 14 kena rujuk kat hospital tuk assment semua xde masalah .. tapi kena warded sebab air ketuban kurang .. doc bagi tmpoh 1mggu tuk tggu bersalin .. tapi sbb dah sangkut masalah air ketuban kurang terpaksa kena masuk ward .. check bukaan (0) , so doc seluk tuk tolong buka bukaan (1) & sepatutnya 15hb pakar nak induce tuk cepatkan contraction .. tapi alhamdulillah .. baby nak kluar tanpa induce 🤲 14hb lepas isyak terus rasa contraction & pkol 11mlm dah kluar tanda (darah) mntak cucuk ubat tahan sakit sbb dah xtahan sgt .. doc scan air ketuban makin kurang , lepas subuh bukaan dah (3) dlm pkol 8 lbh dah xtahan sgt pggil doc terus check bukaan dah (9) dan air ketuban dah pecah .. doc terus kelam kabut tolak masuk LR 🤣🤣 smpai LR bukaan kecut p (6) kena tggu lagi sampai bukaan (9) & pintu rahim terbuka 😖😖 Herlokkk tgh azan zuhur terus jerit panggil nurse & selamat bersalin pada pkol 12.23tghri 😊🤲 Tips cepatkan bukaan : - Rajin Berjalan @ Jalan Itik - Kerapkan bersama suami (berpada2) tuk cepatkan bukaan - Lamakan waktu sujud tuk bantu bedudukan kelapa baby masuk ke laluan pintu rahim - Duduk rama-rama - Rajin borak dgn baby dlm perut , pujuk & rangsang baby tuk bantu ibu dia dlm proses bersalin - Yg paling penting bnyk kn berdoa , zikir nabi yunus & tawakkal kepada Allah

sma due date kita sis 30/01/2023 n ank pertama jgk ttc8 thun , blum ada tnda2 lgi niii kluarrr . smpai kan pigi klinik sy snggup jln kaki ulang alik spaya cpt bukaan smpai kk nurse ckp bby blum trun btul 😅 msi maw belama lgi dlm perut kli . x kisah lah tdi klu xda msalah , msalah ny sya sngkut gdm on diet 😫 29 ni ada sdh surat msuk ward di bgi klu x branak dlm minggu ni 🥲

2y ago

Semoga dipermudahkan urusan ya mommy . Semoga ibu dan baby selamat 🥰

Saya pun 30/1 . Tapi belum ada apa2 tanda lagi 🥲 selalu sgt bawa berjalan dan buat squat tapi hmmm blom ada tanda nak keluar . Baby terlampau selesa dlm perut mami nya . Saya tak tahan dah , macam nak serah diri awal 😖😭

2y ago

Kann awk . Tak lalu dah bawak perut . Pastu sy bekerja lagi 😭 lagilah penat . Nak baby cepat2 keluar je

saya 38 week 5 days. ank first jgk.. dah start sakit kt kawasan pelvic... tgh tunggu tanda2 nk bersalin tp xde. ni daa demam plk ... bdn jd xde tenaga sebab menahan sakit di pelvic... sakit contraction yg mcm org ckp tu xde rasa lg

2y ago

Kan awakkk . Penat dah ni bawak perut . Dgn kerja lagi . Tak sabar nak baby keluar cepat 😆

Saya due 26hb. Tanda serius belum ada lagi ni 😆. Cuma td malam je start rasa sikit sengal2 kat pinggang lepastu dia hilang hehe. Tak sabar nak jumpa baby 😍 Diharapnya 2, 3 hari lg dia nak lah keluar hehehe

2y ago

Amiinnn . Semoga dalam 2,3 hari ni keluar la baby nyaaa 🥰😍

sy due 31hb jan ni..belom ada tanda2 tapi baby kerap mengeras mcm tahan kencing tu..dok rasa sehari dua tu cmtu, doc plak tmbh seminggu lagi utk serah diri..harap2 xkena induce mcm anak sulung

2y ago

Yekeee . Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin awak nnt ye 🥰

saya due date harini. 23/1 tapi smpai skrg baby relax lagi. 29/1 kene serah diri kalau baby masih relax kat dalam. 30/1 doc akan try induce, kalau 3x induce fail, kene czer .

2y ago

Yekeeee . Seronok betul dlm perut ye baby . Semoga dipermudahkan urusan bersalin awak nnt ye 🥰

sama la kita sis. nak kena serah diri 30/1. sampai sekarang takda tanda² nak bersalin. tp saya banyak buat jln itik dan mcm² lg. selawat doa semoga dipermudahkan.

2y ago

Insyallah awak . Semoga dipermudahkan segala urusan awak jugak 🥰

saya 2 minggu awal 38 weks berslin ..kluar lendir cmpor coklat g hospital 2 cm tk skit pon esok tu bru skit .kne banyak berjln sampai pnt

saya pon, due 29/1. 28/1 ni serah diri dah. sebab gdm on diet. takboleh overdue. tanda tanda main main ada la. tanda betul takde 😆

2y ago

hehehe cuba pujuk baby mana tau dia dengar. dia seronok sangat tu dalam perut 😋🥰