Baby tak makan nasi

Hai mommies saya nak tanya la sbb curious tgok cara seseorang, kalau baby makan lambat dari usia cthnya 6 bulan dh boleh makan, tpi masa 7 bulan baru start makan... Lepastu sekarang baby dah 13 bulan masih belum tukar tekstur makanan.. makan tak tentu, macam loaded potato, sosej, kek, ice cream dh diberi garam gula seawal 8 bulan.. kadang kadang je makan nasi, selebihnya bergantung pada susu formula sahaja. Apa akan jadi ye terhadap perkembangan baby.. saya minta maaf saya bukan menyibuk tapi tak sampai hati tengok baby tu dh pandai dia tengok je mak ayah dia makan.. #seriusnanya

2 Balas

garam gula yg terlalu awal/banyak akan affect kepada kesihatan dia. lagi pulak makanan yg diproses tak ada nutrisi lansung untuk perkembangan baby. kemungkinan masalah kesihatan / malnutrition (tidak cukup nutrisi) yg boleh buat masalah seperti terbantut. kenalan ke yg buat baby camtu? tak silap saya kalau ada unsur pengabaian boleh direport pada kebajikan kanak kanak

1y ago

ya sis, kenalan rapat jugak.. saya kesian dekat baby dia nampak macam tak cukup nutrisi. nampak letih je..

Hai. Kalau check di kk memang tak bagi dah banyak bergantung dengan susu formula. Once start makan dah kena kurangkan menyusu