Boleh minum air tebu tak?

Hai mommies! Saya baru 9 weeks pregnant & teringin sgt nk minum air tebu? Boleh ke? #ingintahu #firstbaby #firstmom

2 Balas

ada kata peringkt awl kehamilan ni better jgn dulu .air tebu ni bisa/tajam . tapi kalau saya cakp macamni ada kata tengok Dr emilda bacin pos dlu kata boleh saluran lain2 takde kena mengena kalau minum air tebu dengan keguguran. tp kalau zaman dlu dorang memang warn ank yang baru pregnant jgn minum air tebu dan juga makan nenas.. sbb rahim tu masih fragile lagi...dan kita tak tahu rahim kita ni jenis kuat atau sebaliknya.. ada yang minum ok tidak akan alami keguguran ada tu lepas minum alami keguguran. apa apa pun terpulang pada sis

2y ago

terima kasih sis ❤️

ikutkan boleh je sis. nak minum makan apa pun boleh cuma berpada jangan berlebih. tebu tak tajam, nenas pun tak tajam. semua yg kita makan masuk perut dan terus proses. baby pulak dalam rahim. perut dan rahim tu berbeza organ. nutrient yg kita makan tu masuk rahim melalui tali pusat. saya sendiri dah makan nenas, minum tebu air kelapa dari awl kehamilan. skrg dah 3rd trimester dah. asalkan dlm kuantiti yg berpada