UPT kerap positif samar tapi tak pregnant

Hai mommies, nak tanya, kenapa ya sy kerap dpt upt positif samar tapi tak pregnant? Yang ni kali ketiga dapat UPT samar, tapi risau jd mcm sbelum2 ni samar seminggu then negatif tapi tak bleeding@period. Sy memang ad masalah period xteratur, yang sekarang ni last period 21/4, sekarang dh delay period n cek upt naik double n sangat2 samar, semalam ad ke klinik scan n dktr ckp dinding rahim menebal tapi UPT xda progress still samar. Hopefully dapat penerangan dekat sini anyone yg berpengalaman mcm sy😣 #seriusnanya #ingintahu

8 Balas

macam mana awak? pregnant tak? saya pom hadapi y sama sekarangni🙂kejap positif,kejap negatif..period dah delay 47hr

8mo ago

Logically double line upt perlu semakin terang sebab setiap mommies yg pregnant, hcg level dia akan terus meningkat. Tp double line tu juga akan makin samar bila dah hujung trimester 1 tak silap. Kebanyakan situasi bila upt berterusan samar, ujian beta hcg shj yg boleh tentukan pregnant atau tidak. Ujian darah lebih tepat dari urine. Boleh ke klinik2 yg buat beta hcg

sis saya cadangkan untuk comfirm kan kandungan better check ambil darah yang itu comfirm! dpt result yang tepat

2y ago

Thanks sis, nti mggu depan sy buat beta hcg, hopefully dapat cnfrm kn sama ad preknen @ x😖

sorry tanya. kalau upt kerap +ve tapi scan dinding rahim x tebal. so maksudnya upt tu error kan..

Buat beta hcg je paling tepat sis kalau nak kepastian.

Awak dh check ke? Ap jawapan doc? Upt still samar ke?

mcm mna sis bole update tk

pergi cek kt klinik

but pergi swasta lah

1y ago

Itu tak sure berapa tapi dia akan naik