Bila boleh guna pacifier

Hai mommies. Nak tanya, baby boleh start bg puting kosong (pacifier) ke? Kalau hari ke 18 dah boleh start bg ke utk elak cranky?

4 Balas

Hi . Saya certified Lactation Counsellor. Bayi di bawah umur 30 hari tidak digallakkan untuk bagi sebarang puting tiruan mahupun botol susu . Baby boleh jadi NIPPLE CONFUSSION . . Akan jadi masalah baby taknak directfeed & lama ke lamaan susu badan boleh drop.

Pacifier boleh start dari newborn. Tapiiii kalau awak breastfeeding, pacifier boleh menganggu penyusuan ibu tau. Takut baby nipple confuse pula.

Instead of bagi pacifier, cuba awak bedung baby dan pasang white noise. Dia cranky sebab tak pandai lagi tu tenangkan diri sendiri.