MINUM AIR GULA

Hai mommies.. esok sy minum air gula.. ada tips² tak supaya x sangkut gula? bacaan gula pula mcmmna ya? maaf baby 1st jd xda pengalaman lgi😅 #firstbaby #ingintahu

11 Balas

Kalau sangkut GDM, enjoy je moment tu sis. Sy pn 1st time preggy. Sangkut GDM. Layan je buat BSP, jaga diet. Malas la nak stress kan idop. Sy fikir bagus la dah sangkut GDM, dpt belajar psl diet dgn dietitian. Bljr kawal pemakanan, pilih mknn yg sihat etc. Long term, bawak manfaat kt diri sendiri dan keluarga Sy dh tggu hari je ni, Alhamdulillah, doktor xde mrh pn sbb BSP result sy cun. Dan baby pn berkembang baik. Mengandung ni 1 proses pembelajaran. Kits enjoy sambil bljr. Risau2 pn xguna. Sy sblm minum air gula risau mcm2. Dh sangkut GDM, layan je. Buat HBA1C, doktor confirm kidney sy sihat dan sy GDM sbb preggy bkn sblm tu. So, no hal la....

puasa makanan and minum manis a week before minum air gula. or at least 2-3 days before. kalau sebelum ni suka makan nasi 2-3 pinggan, kurangkan. makan benda berkhasiat je. pesanan dari insan yang tersangkut gdm last minute hasil dari makan sesuka hati few days before minum air gula. sekali tersangkut, merana jugak kena jaga makan sebab memang nurse monitor gula dalam darah.

Minum one shot je and minta nurse tu air suam. Masa i tu diorg tanya nak suam ke nak sejuk. So i pilih suam je senang nak minum. Jgn muntah pulak kat situ kalau tak nanti dia suruh minum sekali lagi.

Dtg awal pagi sis.. air gula masih panas, tak pekat lg. Lg cpt sttle lg cpt boleh mkn supaya tak pening kepala sbb masuk angin. Lg stu, minum laju2 jgn hayati sgt rasa tu 😂

jgn lupe start puase Dr kol 10mlm smpi esok pagi. klau sy, mnum air kosong jela. nti da abis minum amik darah semua baru la mkn

klo blh sblum mnum air gula tu owg islam bca lh bismillah lps tu tarik nafas trus teguk smpy abis jgn sis berhenti lak

sya spnjg pregnant x ambk mknan or minuman yg bgula . alhamdulillah x sngkut gula skrg dah 38 weeks and above😊

jngn lupa bwk minyak angin yaa sis bole hidu2 sikit sbb nti akn rsa loya pening nk kna tnggu smpai 2jam

jarang minum makan manis time pregnant pun sy sangkut... awal puasa jerr dah merah.. good luck 😅

klau sy mlm sebelum minum air gula..minum air lemon suam..