8week+ masih takde kantung

Hai mommies, ade yg mcm saya tak.. saya dh 8week lbih masih tiada kantung, sblum buka buku sye ade bleeding, dktor bgitau jlan dh trbuka & darah akan still keluar nnti. Lpstu sye kena refer ke hospital utk check / cuci.. mase check tu sye kena scan atas bawah , tpi still takde kantung. Check upt msih positif, check kndungan luar rahim pon dktor bgitau bkn & masih cantik. Lpstu Dr. bgitau sye xde kantung mybe sbb kantung kemek nk gugur atau sya mengandung kt tempat yg kita pon xthu kt mne. Skrg masih tngh tnggu result darah utk thu kptusan.. #update harini keluar ketulan warna coklat

4 Balas

Saya pernah keguguran due to kantung kosong tahun lepas sebab kantung semakin mengecil dan ada spot bleeding. Bila dr pertama bagitahu brighten ovum, saya pergi dr kedua untuk dapatkan 2nd opinion, Masa dr kedua check, ada lagi and untuk kepastian dr kedua ambik darah and HCG result keluar 2300 (which is normal) tapi keesokkan darah semakin banyak untuk 2hari. and saya scan memang dah tak ada tapi test UPT positif sampai seminggu baru negative. Kalau ada bleeding, baik pergi jumpa dr. maybe bukan keguguran. kemungkinan rahim tak kuat, so dr akan bagi ubat kuatkan rahim.

Klu gugur mmg ambil masa juga upt tu nk jd negative balik, mmg akan masih nmpk postiive tp klu result darah tunjuk hcg mmg meningkat, rsanya ok lg kot cuma mmg x nmpk lg. Hrp2 ok

mcm sy kantung ada tp janin yg xnmpk..dah masuk 9w pn tetap xnampak..lpstu mula keluar spotting..kena refer spital.bagi ubT kuat rahim..tak lama gugur sendiri..

2w ago

sya pnya masih kluar skit2..

Bukan ectopic pregnancy sis? Doc ada check tak area tiub incase kalau luar rahim?

2w ago

Bleeding tu heavy tak? Macam period bleeding tak?