Air Halia

Hai mommie .. Nak tanye boleh ke sy minum air halia sbb nak kurangkan angin .. Perut selalu rase mcm bergas jehh .. Usia kandungan 7week ..

16 Balas

Saya boleh dikatakan kerap buat air susu halia skg.. shari skali la tapi.. sbb memalam takleh nak tidur sbb perut kembung huhuhu.. sebu.. so sebelum tido saya akan buat haaa masa tu sendawa jgn cite la keluarnya hahaha

Kalau boleh minta kat nurse ubat gastrik utk preggy... Nurse akan bg... Lebih baih baik makan ubat dari doc... Saya hadapi masalh yg sama masa saya 1st trimester perut bergas dan kerap muntah...

Sy nk tny jugak.. Bolehke makan sup, nsi sup ke, mee sup ke,. Mcm2 aneka berasaskan sup... Awal kehamilan ni, sy cuma teringin nk mkn sup je... Lain2 mkanan xsuke..

4y ago

Sama la..tp sy akan tambah sayur2 dgn protien, ayam ke telur.. walaupon beli kat kedai, mesti sy tambah..nasi tekak tak nak..hahaha..sepupu sy pon kesian, tak lalu nak nasi, dr awal kehamilan smp bersalin, tak mkn nasi, biskut, mee, bihun, kuew tiaw cm tu..hahaha

Mmng mcmtu.. sy dh tnya dengan orng lain sama jgk.. & sy pun mngalaminya jgk.. perut rasa sebu.. mcm kembong angin pun ada.. usia kndungan sy baru 5w

4y ago

Samala bru 5week

Memg time tu terasa banyak angin sis...jangan minum ape2 air tajam dan jangan sapu minyak angin pada perut/belakang perut..klu nk sapu, sapu kat dada xpe...

4y ago

Xboleh..doc xgalakkan...nak2 kalu kandungan yg baru2 tu...

Sy mnum je.. kdg org boleh msuk, kdg makin mual. Tp sy mmg mnum air halia klu angin. Kalau sakit kepala sy mnum air limau kosong

Boleh. Tapi jangan berlebihan just cukup utk hilang angin, try honey lemon pun boleh. Mmg normal perut berangin masa ni.

Sy minum air lemon hangat, nurse sy bgtaw boleh sapu minyak angin sikit², klu pedih ulu hati blh mkn gaviscon...

4y ago

hahaa, klu tuang mcm air paip mgkn laa kot 😂... ltk sikit² xde la smpi msok dlm rahim 😂... kwn awk tu nurse or doc ke.. klu awk was² lbh baik tye n doc n nurse yg jga awk...

Blh saja minum tp jgn bnyk sgt takut panas plk nnti..air halia ni blh jgk mengurangkan morning sickness

Rsenya baik jgn dlu. Awl awl mengandung mmg perut rse mcm tu. Kandungan belom kukuh lg waktu 7week