Pill perancang

Hai mom, hari ni baru nk start mkn pill perancang, sye keliru bila time nk mkn ubat tu, pill tu kena mkn hari ii lah kn ? Waktu period kena makan jgk ke ? Ke kena stop ? Waktu mkn ubat tu x kesah pagi atau mlm ke ? Selepas mkn ubat tu hari keberapa boleh bersama ? #ingintahu

4 Balas

waktu ambil tu takda sapa terangkan ke cara pengambilannya mcm mana? awak kena tahu.. bila awak pilih untuk mkn pil.. awak harus disiplin diri & masa betul².. set alarm di hp pukul brp awak mula mkn.. waktu alarm bunyi waktu tulh awak kena mkn.. pil perancang klau mkn x ikut waktu yg tetap mkn ikut suka.. awak berpotensi tinggi untuk mengandung blk..waktu period x perlu mkn.. kena tahu waktu subur awak.. jgn bersama waktu subur..bersama pun klau nk selamat lg buat double protection.. tp apa yg penting diri awak harus disiplin betul² mkn pil.. jgn harini mkn esok x mkn.. lpstu hari yg awak x bersama dgn suami awak x mkn.. jgn bt mcm tu..

1y ago

ouh hah x apa.. awak dh tny dlm ni.. awak pun dh dpt jawapan..follow je yg mana terbaik untuk awak😊

Ambil pil di klinik ke beli sendiri di farmasi/ online? Jika dapat pil dari klinik / farmasi, ahli farmasi terangkan cara ambil pil tu. Dan banyak jenis pil perancang. Ada yg makan setiap hari dalam sebulan. Ada yg makan 21 hari sahaja. 7 hari stop makan utk beri laluan haid keluar. Masa stop 7 hari tu jangan bersama walaupun haid atau tidak. Lepas tu tengoklah kalender utk tahu waktu/hari2 / Tanda2 kesuburan isteri. Jangan bersama semasa isteri subur. Kalau beli sendiri tanpa arahan ahli farmasi, tu yg tak ada panduan cara mengambilnya.

takda sape terangkan ka masa awk ambil/beli benda ni? makan kena ikut time. contoh harini makan jam 10mlm, esok lusa sampai habis sepapan kena makan 10mlm. jgn lewat 3 jam dari waktu selalu makan. kalau lebih, ubat tak berkesan dah & kena mula semula. kalau beli di farmasi, tanya balik org kaunter. kalau amek kt doc, tanya doc. silap makan, accident mengandung lah jawabnya

1y ago

tanya nurse yg jaga awk tu. tanya mcm mana nk makan, aturannya cmne. penting utk ikut betul2 arahan yg pil tu dah tetapkan.

xde yg instruct mcmmana nak makan ke ubat tu

1y ago

Xde wak, sbb kita ambik kat kk.. nk tanye misi pn lupa sbb misi kasi terus suruh balik