Makanan Ibu yang Alahan Bau

Hai mama gorgeous. Saya dah 13w++ hari nu, risau nya alahan mcm tak berkurangan. Mudah sangat muntah bila terbau masakan jiran, bau makanan yang bergoreng atau lauk lauk. Tapi dalam masa yang sama, kita perlu makan untuk cukup kan nutrisi badan & baby. Nak tanya mama yang senasib dengan saya, korang breakfast, lunch & makan apa je selalunya? Bukan nak mengeluh, tapi sakit la nak muntahkan selalu apa yang dimakan bila terasa loya. Tapi dalam masa sama kena makan untuk energy. Sekarang banyak lepak dibilik ja memandangkan bau dapur, bau ruang tamu yang selalu bau masakan jiran tu masuk rumah. Sensitive sangat hidung ni. #alahanbau #alahanteruk #makananhamil

13 Balas

saya first trim mmg xleh bau dapur, bau org msk, berus gigi mual.. mkn je muntah mmg byk dduk lam bilik..wlupn byk muntah sy lawan tetap mkn dan minum sbb kesian dkt baby risau xckup zat.. masuk je trim 2 hilang dh

2y ago

Sama la kita. Bukan tak nak masak, tgok dapur pun dah mual, betul dah la berus gg berdarah² gusi. Sensitive betul. Betul awk, kadang kena paksa kuat utk baby kan. Mmg fikirkan, sakit kalo muntah balik, tapi kena jugak makan sbb baby nak serap nutrisi. Kadang terfikir tak nak makan, nak makan supplement je utk cukupkan nutrisi baby. Dah fobia nak makan sbb nanti muntah akhirnya. Sis berapa week alahan terus ok? Selera pun jadi ok ya?

Sy smpai skrg smbal busuk, kari busuk. Sy mkn roti, pasta. Mmg mcm western terus, sbb bau nasi bru masak x sedap. Pelbagaikan jam (low sugar) utk roti. Pasta pun sme.

2y ago

ouh, good idea..terus tuang dari botol/tin kan kuah nya..jadi express jugak nak siap..boleh la try buat nanti..tq dear sudi sharing

awk cuba jus mamariam inyaallah membntu sy pon alahan truk hb pon oky klau mnum jus tu

2y ago

Yeke awk boleh berhasil? Sbb ada jugak survey² tanya, ada yg tak berkesan alahan minum mamariam..Harga dia pricy jugak kan.. Sy tengah pertimbangkan antara Mamariam dgn susu ibu hamil