Baby 6 month tak selera makan

Hai mama, ada tak pengalamn macam saya, anak saya boy 21/3 ni genap 7 bulan tapi tak de selera makan porridge mix sayur atau ayam. Hanya suka makan buah semua jenis buah makan as long rasa manis. Sy risau kalau tak cukup nutrient protein, karbo semua tu. dia memang tak suka bubur since 6 month kalau makan pun 2 ke 3 sudu baby yg kecik tu. itupun struggle jugak nk menyuap😩. Masa 6 month timbang 6.8kg berat nurse kata tak capai target. Risau jugak nanti 9 bulan kene check lg risau tak naik..since 6 bulan dia dah start melasak dan merangkak now dah nk masuk 7 bulan lagi la dh nk start memanjat badan. Ada cara tak nak bagi dia berselera nk makan?😔 risau dia xnak mkn nasi dn sayur dh besar nnti.

8 Balas

kes puan sama mcm saya. ank pon sama mcm ank puan buat segala resepi bubur daun sup segala daun segala sayur saya bgi tetap tknk makan bubur tpi kalau buah atau nasi butir dia makan jdi saya bgi je nasi butir tu alhamdulillah dia nak makan. orang kata try buat foodfingger kot anak nk suap sendiri tpi saya try ank saya tetap tk makan dia buang je bubur tu dan anak saya pun berat bdn dia tak cantik.. so far Alhamdulillah dia nak makan nasi butir tpi kena suap sebutir ii lah tkut tercekik .kalau anak puan nk makn nasi butir cuba lah try suapkan dia nasi butir

6mo ago

kan hahaha samala saya ikutkn hati memang nak sumbat jer dlm mulut dia kita risau sbb berat badan dia tak cantik kan. tpi tak elok juga kalau paksa dia makan tkut dia trauma nak buka mulut haha. cuba lah nasi butir kalau dia nak makan teruskan lah suap nasi butir tpi kena tngok ii sama yelah benda tu tak blend halus kan .. mak kena perah otak kalau anak jenis susah nk makan bubur ni huhu.. takpe try dulu kalau anak puan suka makan buah pun okk je

Baby 6 bulan mmg time tu just nk perkenalkan makanan & tekstur je.. makin hari bila dia dh biasa dia sendiri akan makan.. satu lagi tips dlm bubur tu try masukkan tomato, Carrot, & daun sup supaya naikkan bau aroma mknn tu..

kena pelbagaikan tekstur.. kdg anak tak suka tekstur lembek2 mcm puri atau bubur.. dia geli..buat la finger food.. pelbagaikan menu finger food..tak pun ubah sikit tekstur biar baby boleh kunyah sikit..

sma bby sy dri 6 buln smpai 7 bulan 2 3 sudu je nak tpi klw buah manis2 dy nak,da cuba mcm2 resepi ikt group fb sma jgk..rsw jgk berat tk naik timbng 6 buln 7kg nti 9 buln xtw la naik ka tk bby pla tngh lasak

6mo ago

Anak puan boy jugak ke..tulah kan sy pun dah cuba mcm2 resepi kat fb tiktok ape je tak google🤣 tapi dia reject..husband kata kne tanya farmasi kot ade vitamin tambah selera makan..kesian pulak nnti bulan 9 checkup tak cukup berat letih plak nk berulang ke klinik

sama dgn ank sy hrini dh 7 bulan sepanjang dia 6 bulan langsung takmau makan tapi makan org dia nak 😢 tktau nk buat mcm mna dh risau berat tk ok dia asyik nk susu ja mkn tkmau 😭

sma dgn bby sy dri awl start mkn 2 3 sudu je tu pn nasib2 je la kadang xnk langsung,texture pn da tkr2 resepi pelbagai mnng buah juga dy nk

anak saya ada seminggu mcm ni , saya selangkn suap buah satu sudu , suap bubur satu sudu

menu anak puan tu, masa nak masak bubur tu.. letak sikit daun sup..

6mo ago

Baik..nanti sy cuba letak daun sup. Kot dia makan😅