baby batuk

hai, maaf nk tanya, selepas 2 hari cucuk 4bulan yg pneumococcal tu, bby sye batuk teruk.. normal ke side effect yg kali ni batuk2x? sblm ni baby sihat, tak demam.. ada tips tak nk kurangkan batuk..

11 Balas

anak sy smpai warded cucuk semua vax (3x cucuk)..everytime cucuk demam + batuk..nak tunggu cure, lama.Dah cure, dtg lg time nk next cucuk, demam lagi n batuk..3x je cucuk.smpai warded n sy decide stop dulu..alhamdulillah lps x cucuk apa2, Allah izin baby ok je.. sy bkn anti vax sbb sy cucuk je anak sy..tp maybe antibody anak sy lemah...disebabkan byk sgt yg brlaku zmn skrg , sy decide utk x cucuk apa2.inshaAllah kalau ada kjdian xdiingini berlaku, Allah psti bantu..

4w ago

tak tak..jgn salah fhm ya.Saya tak brainwash sapa2 tau.Cuma nk share pengalaman je psl batuk ni since anak sy experience batuk yg teruk.Mcm2 cara buat, tp x berhasil. Finally mmg warded dan stop kejap cucuk2 ni, baru dh okay.Tak apa, yg nk cucuk tu okay je sbb antibody anak tak sama. sy menjwb soalan tukang tanya yg dia tanya 'normal ke side effect yg kali ni batuk2x'.😬

ats diri msing²..sbb dulu mmg xde vaksin pneumococal ni..swasta je ad..since ramai bby n knk² kna jangkitan kuman paru²..kkm trus amik cakna utk sediakn vaksin ni..vaksin ni utk cegah sja..klu ank² kna batuk lepas vaksin..bukn sbb vaksin..tp sbb keadaan sekeliling..org² yg sakit..skrg mmg musim batuk kokol..kna beware

consult doktor tak? kalau sy nurse selalu pesan lepas vaccine anak kalau anak ada side effects apa2 datang kk balik ye. tp alhamdulillah anak dh dekat 2y ni belum pernah demam pun lepas cucuk

bby sy smpai ccuk 6 bulan xda side effect..cuma yg cucuk 5 bulan je la ada nk demam sikit bacaan 37°..cuba mandikan air lemon suam..klw teruk sgt baik bwa g hospital cek

anak sy after cucuk dulu tak de pulak batuk. biasa kalau anak batuk, sy lekatkan cough patch. boleh beli dekat pharmacy. nanti tnya dulu ya sesuai atau tak utk umur anak

Rsanya tkde kaitan dgn cucuk.. mgkin sbb Kita bwk bby g klinik tempat awam so dpt jgkitan Dari psakit2 kt klinik.. sbb ank Sy pon batuk skrang tp umur dh 2thun.

3w ago

Betul. Saya setuju ngan sis ni.

blh tolak x pneumococcal ni? dh lgkp ccuk 5buln. 6buln nti kn ada dua inject, ambk yg injection campak je tolak pneum agaknya xpe ke??

Alamak runsingnyaa la, dh la bulan depan nk cocok 4 bulan vaksin pneumococcal tu., pastu ank sis mcm mne tu ye? Dh ok ke?

4w ago

ambil masa 3 minggu jugak baru batuk dia hilang dengan sendirinya..

Anak saya okay. Tak de side effect batuk. Bawa baby jumpa doktor ya kalau batuk teruk.

mcmne dah ibu? dah okay n cara atasi. sbb anak sy pun alami sama.

4w ago

ana sye ambil masa 3 minggu untuk hilang batuk tu dngan sendirinya.. sye cuma ikhtiar sapu minyak herba asmak dengan mandikan lemon+ep som salt..