Pregnancytest

Hai klau line mcm ni preg ke? dah boleh pergi klinik check ? #ingintahu #firstbaby

Pregnancytest
23 Balas

Alhamdulillah tahniah.. kalau tgk dari ni.. dah confirm.. tp boleh buat double confirm ngan clear blue dulu.. lepastu kire anggaran week.. kalau dalam 6w atau 5w gitu blh ke klinik swasta dulu utk check kantung kalau rzki sama ngan tarikh last period blh nmpk.. pastu blh tahu kedudukan kantung dlm rahim atau x.. kalau nk jimat boleh tggu 9w dulu.. mase tu dh boleh tgk janin + heartbeat skli.. kalau rzki sama ngan week last period la.. sbb kite xthu bila waktu senyawa dia.. kalau mcm sy yg sama umur ngan last period ni.. 5w dh nmpk kantung.. 7w nmpk janin.. 10w nmpk janin gerak.. + heartbeat.. tp 10w ni sy dh ke kk untuk first check up buku pink.. awk pny cube kire dulu... tgk cmne.. pape pun jaga diri.. jgn lupe mkn kekacang.. minum susu.. bykan rehat.. jgn bt keje berat2.. mkn sayur2.. yg penting mkn obimin atau acid folic..

Kalau nak ikut kan awak dah berapa weeks? kalau saya masa buat test tu 5w3d. Macam saya jugak awak punya test ni, ingat nak tunggu lagi seminggu lagi baru nak pegi scan, tapi saya dah bleeding banyak penuh pad ahad hari tu, tapi saya tak direct pegi KK n hospital, cuma saya baring sahaja and memag tak keluar dah. so semlam saya pergi KK je terus sebab saya ada spotting sikit2 lagi and sakit pinggang. Bila cerita kat doktor dia kata mungkin bleeding bnyak saya tu mgkin ancaman keguguran tapi bila doktor scan dah ada kantung dah, n dia kata mungin baru lagi, doktor kata kalau bleeding banyak terus emergancy hospital. Dr bagi obimin sahaja.

2y ago

Iye.. sy cume cramping, on off mild. Stakat ni clear xde bleeding.. ok sis syukur sis takde ape2. Semoga kandungan kita baik2 saja☺️🌹

hmm ni seram kalau bagi sya..sy punya samar2 disebabkan ektopik ..scan tak nmpk kantung ..baru bulan januari sya buat pembedahan dan skrg preggy lagi last priod bulan 2 and tu first priod slpas ektopik..tiub fallopio sya 1 je sebelah kiri ..tp syukur 😪 ektopik sya tak brulang dan sy pregnant normal skrg 6 weeks 2day..dktr juga tkjut sbb sy bru je alami bnda yg boleh bawa nyawa skli kalau tak dipantau 😢 petanda ektopik asyik bleeding sikit2 pastu bnyk pastu sikit ..tak menentu .. 3bulan tau sya pregnant ektopik smpai smua bahagian perut tersangat sakit 😢

2y ago

Tahniah sis. Syukur.rezeki Allah bagi awk.

sama macam saya hari tu. kalau ikut masa tu baru 5w. jangan pergi klinik lagi. bazir duit. sbb dr x kan scan. kalau scan pun x nampak. sis tunggu sampai 8w. biasanya 8w dah boleh nampak. kalau guna clearblue simbol 3+.

10 week ke atas dah boleh g klinik buka buku pink.. Tahniah sis. Smlm Sy pon baru check week baby kat klinik swasta. Upt clear garisan mcm sis. Alhamdulillah ada kantung dah. 5week5day

Kalau awak pergi swasta, doktor akan scan sahaja and cek utk ensure awak bukan ectopic pregnancy - kalau Klinik kesihatan nak buku pink usually 8-10 weeks dyorg bagi

awk scan 9w dh nmpak smua ke? kantung/bby/jantung ? sy baru 5w+ , tunggu 8w nk scan .hrap smua dh nmpak risauuu jgk

Saya check bila minggu 6, nampak baby heartbeat sekali. Kalau pergi awal sangat, mungkin nampak kantung saja.

Sy pun check lagi bila smlm scan hnya nampak kantung aje .. padahal sy dh buat upt minggu lepas lagi.

pregnant sis.. mcm sye pun bru check haritu lepastu da confirm dgn klinik.. 2nd baby hehehehe