Bayi 1bulan

Hai ibu2...normal x kalau baby 1bulan..masih ada bunyi grok2 dlm pnafasan.(x selalu) kdg2 tu ada . Tp xda pulak hingus,blendir ke apa. Batuk pun kdg2 tp xda kahak..nak hntr ke klinik tp mak kata.pkara biasa..Nak kata dia x lena tidur..tidur lena pulak.mnyusu pun biasa..x mcm hidung tsumbat pun.. Smlm nmpk mcm dia batuk sbb pakai pnghawa dingin...sya agak mgkn sbb keadaan yg sejuk buat tekak dia kering..prnh alami x ibu2#ingintahu #firstmom

8 Balas

Normal. Anak saya dulu sampai 5m ada. Mula2 memang sangat risau ingat kahak ke apa tapi sedut2 takde apa keluar sebab benda tu bukan kat hidung. Tapi tekak. Masa checkup hospital ada tanya dr, dr cakap normal untuk baby bawah 6m. Tu bukan kahak. Cuma lebihan lendir dari dalam perut masa lahir nurse tak sedut habis. Gitu la apa yang saya ingat. Baby kan tak reti sangat nak telan atau keluarkan lendir2 tu so benda tu akan ada je kat tekak dia. InshaAllah lama2 nanti hilang. Bila baby telan, dia akan keluar ikut najis 😉

Normal awak . Sebab baby masih dalam peringkat membesar . Kadang lebihan lendir kahak tak sedut habis . Asalkan baby selesa takda ragam . Kerap sapu atau urut manja dada serta belakang , tapak kaki , perut baby . Kalau baby jeluak sekali lendir atau kahak tu lagi bagus , dia keluarkan . Baby batuk kadang2 pun normal , jangan risau . Lagi satu , kalau baby ada keluarkan bunyi . Normal juga , dari masa ke masa bunyi dia akan lebih banyak dan lebih jelas .

Hai ibu..ramai yg kata normal..tp saya dh tlanjur hntar anak ke hospital..Ya Tuhan,hncurnya hati ..bila doktor pun heran kenapa saya bawa hospital..tp ttp kena masuk wad,masuk antibiotik,ambil darah dan xray..mcm dh jd ibu yg gagal...tgh dlm pantang,down lg .😥🥺kesian tgk bby..dia aktif,kuat nyusu,kuat berak kencing tp skrg dh satu bilik atau ruang dgn org yg sakit.😥🥺🥺🥺 kalau la waktu blh putar. Biar saya jaga jak kt rumah

msa anak sulung hritu pon ada bunyi cmtu..bila tny misi yg melawat dia kata biasa sbb bby msih nk bljr brnfs..nnt lama2 dia akn ok sndr..melainkan..bernafas kuat dan melekut2 dkt bhgian dada..itu bru kena ke hsptl..n alhmdulillah..mcm misi ckp...lama2 dah ok...

Baby saya pun sama. Harini dah sebulan. Kesian sangat dengar bunyi kahak dia macam tak selesa.

Tp anak saya mmg flu hrni ...dh mula kluar hingus pd hidung...lendiran hijau

Baby saya pn sama jugak baru 34 hari… normal kot

Normal.