Saiz baby kecik 2 minggu dari usia kandungan

Hai ibu2 yang penah ada pengalaman macam ni,boleh share tips pemakanan korangyg ada alahan tak supaya saiz baby sama dgn usia kandungan.. Maybe ada yg penah berjaya . Ikut LMP 11 weeks Ikut ovulation date 10 weeks Tapi latest O&G scan baru 9 weeks Jadi doctor bg tempoh 2 minggu lagi utk double confirm due date.. Dulu ank pertama elok ikut usia kandungan.. So, nak kata risau sgt tu tak lah jgak. Cuma pregnant kali ni ada masalah tak boleh nk mkan mknan berat, telan nasi pun paksa rela. Tekak boleh terima mkanan mcm sup,tomyam semua mcm tu sajaa.. Nak mnum susu pun xlepas sgt 😅😅 Risau itu jd puncanya baby xdapat zat&nutrisi yg ckup utk membesar.. #tipsmakanhamil

2 Balas

saya alahan teruk start dr 4w+ masa tau pregnant sampai masuk trimester 2 baru berkurang. saya mkn je sup tiap2 hari. tp tukar2 nasi/bihun/kueytiow. buah tiap hari makan tukar2 jugak. tp saya mmg jenis minum susu. skrg dah 21w baby mmg size & berat ikut due date

sye smpi skg x bley telan susu kcuali yg bperisa.. bykkn mkn syur & buah.. roti ke.. klu ade alahan nie kne byk try n error.. nk tgk ape yg bley telan ape yg x bley..