Berat badan anak

Hai ibu² semua .. ada tips x nak naikkan byk berat anak? skrg anak 4 bulan berat baru 5.27kg .. anak lahir mmg kecil 2.49kg cukup bulan .. # setiap bulan berat naik cuma x byk .. skrg susu campur tp lebih kpd formula sbb susu badan x byk .. ada x ibu² yg lain mcm saya, share2 tips please #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

13 Balas

Fokus tuk penyusuan susu ibu saja sis.. Makin kerap you susukan anak auto susu badan akan bertmbh sbb tu yang akan merangsang penghasilan susu badan sis.. Jgn stres jg sbb ni pun mmpengaruhi jg hasil susu bdn si ibu.. Makin you stres makin sikit susu badan.. N bole jg bgi susu formula tpi kurangkan, mcm klu skrg sis bgi 6x sehari, try bgi 4x sehari dulu..

Selagi campur selagi tu susu badan tak banyak. Apa kata focus saja susu badan to signal demand. Saya pernah kt tempat sis tp stop bg fm bila anak dah almost 3m. Baru susu stable. Masuk 4m meriah susu saya sekali pump both dpt 8-10oz. Padahal dulu susu saya sikit sgt

3w ago

It’s okay keep on study lagi ilmu penyusuan. Hindmilk tu penting utk naikkan berat anak. Saya pun awal2 try & error sampai tak sangka anak 6bulan 9kg hanya bergantung susu badan. Padahal dulu selalu rasa susu tak cukup.

sama mcm baby sy lahir berat 2.3kg skng dah 4 bulan berat dia 4.9kg je, nurse ckp sbb sy bg full bf dia suruh kerapkan mnyusu je n akan pantau balik berat masa baby masuk 6 bulan bila dh start boleh makan

Sy pulak.... Anak minun susu campur jugak... Sekrg dah 5 bulan berat dia 8.75kg.... Masa dia 4 bulan berat dah 8.2kg... Misi cakap jgn smp obes ja.... Klu obes kena jumpa pakar... Tp alhamdulillah semua Ok2

4w ago

best nya sis .. mesti baby bambam kan .. sy tu x jgk harap anak tu bambam asal berat okay cukup dah

Anak sy pakai morinaga, cari dekat pharmacy. So far Alhamdulillah anak tak pernah tukar. Serasi, berak semua . Berat, Alhamdulillah 👍🏻

4w ago

okay sis

Jadual tidur anak okay? Selain jadual susu, jadual tidur anak pun kena jaga. Dua cara ni yang membantu dalam tumbesaran baby.

okay la tu sis masi pantau .. sy da jumpa pun pakar pemakanan baru² nie .. mgkin sbb sy susu campur ..

sis nak berat anak sis 4 bulan berapa kilo? ok dah tu naik..lahir pon 2.49kg kan

4w ago

X jgk nak byk sis asal normal la .. sbb skrg line kuning

anak sis fm guna susu apa?try dutch baby sis..baby saya 3 bulan da 5kg..