PEDIH2 ATAS PERUT

Hai ibu2.. ada tak yg pernah atau tgah mengalami masalah sama dgn sy? Sy skrg 29 minggu, rasanya dah 2 minggu bahagian atas perut, dibawah payudara sy rasa pedih2.. pedih mcm rasa kulit meregang, sy garu takda rasa.. ke tulang rusuk? Tak tau nak explain mcm mana. Tp sgt tak selesa, pedih kalau duduk lama, salah baring pun sama juga😭 apa cdgn ibu2? Ke ada sesiapa tau tips nak kurgkannya.. #firstbaby

5 Balas

29w juga. sy dkt bhgian kiri perut rasa mcm pedih2 mcm tu skrng ni. pastu bhgian kiri mmg lbih trbonjol sikit n keras+tegang skit. tp klu baring ok je. mslh nyer bile brdiri/duduk. mmg pedih n kadang2 smpai rse mcm sesak nafas d buatnye. tgh risau juga kot xnormal. tp appointment slase dpn. ni tgh pikir lg nk p klinik scan or x.

2y ago

moga xde apa la harapnye. sy brsangka baik je ni sbb baby pon ada je gerak..harap ok je la smpai ke tarikh appointment next week.

Bawah breast pedih2 macam mana eh sis? Saya nak kata pedih tu tak tapi kalau salah duduk or baring dia jadi kebas. Kena betulkan style duduk and baring baru dia okay balik 😅

2y ago

Dia mcm mana nak explain eh, mcm kulit tetarik rasanya, mcm ada luka kat dlm plak rasanya, sbb sy garu2, takda rasa plak.. igt sbb kulit nak merekah ke apa kan..

baby sedang membesar, perut usus bagai naik keatas. at the same time agak pressure dekat diaphragm.. kadang rasa xboleh bernafas pon ada 😊 sabar ye ibu

2y ago

betul.. selalu rasa sesak nafas, sbb bby makin besar so maybe perut kita die padat.. sy sllu rasa bila baring mesti sesak sikit nafas, so duduk dlu, amek masa sikit bgy selesa baru baring..

sama mcm sy... sy perasan time bila ddk lama... x selalu laaa..

Sama. Sy pun alami. Sy sapu minyak zaitun tapi sama je. Masih rasa.