PERANCANG KONDOM

Hai ibu². Ada tak yang guna perancang kondom? Pernah tak waktu bersama tu kondom tu tiba2 hilang? Saya pernah bersama dengan suami baru2 ni. try guna kaedah kondom. sebelum ni rancang sendiri. lepas bersalin no 3 ni rasa x nak bersalun dah trauma sbb macam2 jadi anak ke 3 ni. hari tu saya ada bersama dgn suami tiba2 kondom hilang bila nak tukar posisi. cari punya cari x jumpa. last2 suami tolong korek rupanya ada dkat dlam kemaluan kita. masa tu kita dah cuak sbb takut kena pergi hospital nak cakap apa. malu mak 😅 skli husband cuba korek2 last2 keluar. aduii sakit . ada tak pernah mcam ni. rasa dah x nak bersama dah dgn suami. takut la. tahun lepas dah guna pil noriday tp termengandung. ingat nak cuba pakai iud tp sbb czer haru tu dr x bg pakai. nak cuba depo sebelum ni dah cuba tp darah non stop. tak tahu dah nak cuba kaedah apa lagi. ada tak macam saya ni? #ingintahu #seriusnanya#ingintahu #seriusnanya

16 Balas

Kami pun merancang pkai kondom. Mmg pernah jadi 2 kali kondom hilang dkat dalam 😂 siap suluh lampu 😂 ngilu rasa masa cari tuh. Sy tak pkai semua perancang sbb husb tak bagi. Husb tanak sy ambil risiko dgn pkai implanon, iud atau mkn ubat perancang sbb prnah makan jdi mcm2. Start dari tu mmg kondom the best option. Tapi husb kena beli beberapa kotak yg berlainan jenis. Sbb kami pkai ada 1 kotak pkai 2 kali. Dua2 tercabut. Yg lain2 smua okey. So size tu mmg mempengaruhi. Selain tuh tengok waktu time tak subur. Sy tgh preg sbb kononnye berani buang dalam time tak subur tapi Allah kata nak bagi, kami terima. Cuma slps keguguran belum sempat rehat badan dah lekat 😅 rupanye org ckap slps keguguran mmg akan senang lekat. Tulah cuba cuba lagi 😂 doakan sy n kandungan sy sihat dan kuat ye semua 🫶🏻

2y ago

Suluh lampu hahahahaha adui lawak 😭😂

mungkin size kondom tu tak sesuai dgn suami mmy. saya merancang sendiri je mmy,buang luar..anak pertama dan ke dua jarak 2 tahun. yelah,masa tu tak tau lagi macam mana rasanya bila anak jarak dekat² ni. seronok mengandung lagi. skali dah tau,rasa serik pulak 😂. Alhamdulillah,sepasang dah. tup² dapat no 3,sbb suami mintak tambah anak lagi. yg ni jarak 6 tahun. sbb saya tak bagi lampu hijau nak tambah anak,tu yg jarak pun jauh 🤭 bby no 3 belum keluar,suami dah cakap yg ni last. sbb dia tengok macam² masalah mengandung yg no 3 ni. hahaha..dia yg serik pulak.. Alhamdulillah,cukup lah 2 putera dan seorang puteri sebagai penyeri rumahtangga kami 🥰

2y ago

wahh alhamdulillahh. happynyeee dengar jarak jauh2 nii. kita semua dekat. dah pakai perancang pun fail yg seblum ni. harap pakai condom lepas ni jadi lah. trauma jugak kita. no 3 ni mcm2 hal dari menagndung sampai bersalin kat dia. harap besar sihat lah semuanyaa 🤭❤

size kondom kena tepat pada pasangan.. kalau x tepat, itu boleh jadi punca isteri mengandung lagi 😂 saya dan suami guna perancang kondom sebab saya memang xnak makan pil, cucuk ke..ape2 la. so, masa nak decide nak guna kondom sahaja, saya baca banyak2 permasalahan ketika memakai kondom. alhamdulillah, berkesan dengan kami. ikut sis nak rancang bagaimana dan guna apa. saya malas nak ambil dekat kk sebab semua tu x ngam dgn saya 😢

sy mula2 rancang pakai condom, lepastu suami asik lupa beli bila dah habis jadi nye rancang buang luar je.. selain tu sy elakkan bersama dgn suami waktu2 subur.. boleh kira pakai apps.. so dapat jarak 4tahun dgn anak ke dua.. memg suami mtk nak tambah lagi..

2y ago

sy x pnh kisah time subur or x,as long suami lepas luar.jarak 2 thn,4thn,6thn…alhamdulillah

mcm mana boleh tercabut tu. ke beli yg longgar sgt. beli yg brand one tu ke,durex ke. sy biasa beli yg kotak besar tu. xde pulak tulis sizenya. 😅 xpernah lg tercabut. sbb dia punya getah kt hujung mmg agk ketat la jgk.

saya jarak 7 tahun cuma kaedah buang luar, tak pakai apa apa..ni yg kedua sbb suami nak alhamdulillah terjadi..saya mmg x mahu pakai apa apa..biar natural

2y ago

sama…lepas luar.suami x bg amik ubat perancang pape sbb byk risk.

Saya sejak kahwin mmg rancang guna kondom tapi takpernah pulak terlucut or hilang dlm kemaluan 😂 maybe kena tukar kondom lain kot yg lebih fit.

cuba buang luar. sy jarak 4tahun. tanpa makan ubat. mengandung ni pun sbb sy yg mintak dgn suami, nk baby lg🤣

2y ago

x sis.. saya kalau mengandung, saya diuji dengan nafsu makan yg dasyat 😂 dan diuji dgn ubat gigi, asyik nak muntah kalau gosok gigi. hujung2 saya bnyak sakit pinggang dan makin dasyat sakitnya.. awal2, boleh lah tahan. nak hujung2.. takat 2 3 step pon mintak kerusi

Rasanya kondom terlalu besar. Suami saya tak boleh pakai durex, selalu terkeluar. Dia pakai Okamoto, okay tak terkeluar.

kena cari kondom yg super fit. ada kt kotak masa nak beli dia tulis jenis saiz kondom tu. moga dipermudahkan