SEMBELIT TERUK

Hai ibu2 ada tak pengalaman sembelit ketika hamil? saya 17w tapi dah 5hari tak yak yak. sakit perut kentut dah berbau tp x boleh yak yak. dah cuba pisang air laici oren sunkist vitagen dah. Ada cara lain tak nak bg yak yak? 😭😭#pleasehelp

12 Balas

sy amalkan minyak kelapa dara d'aura softgel yg liquid sy xleh minyak haha . untuk masalah gdm sy .alhamdulillah membuang pun lancar hari2 . sy da 26week . start makan aritu dr 10week . da tye doktor juga . bole kata makan kata nya . sy pun masa sebelum makan sembelit jugak . kali ni da xde lagi hari2 membuang . nak tau khasiat dia awak google je

2y ago

yg awak rasa mcm cirit tu . sy memula pun gitu .mybe da lama xmembuang.tu dia mcm memulas perut.nt da xlancar ok la tu membuang nya. sy kadang pun gitu .

sy tak mengandung pon sembelit dh mengandung pon sembelit berpantang pon lg la sembelit. lg2 bru lps bersalin,sy tak berak seminggu 🥴 kalo pegi klinik pon dorang bg ubt lactul tu mcm pelincir tu. tp disebabkan awk tgh mengandung xblh ke pakai enema tu. cuba la tye kk tmpt awk . ckp je awk dh xberak seminggu tau la dorang bt ape.

Klu sy minum susu. Sama ada susu kultur mcm calpis tu. Susu anmum pn minum ok je membuang hari2. Bila sehari tu termiss tak minum terus tak membuang😂kesimpulannya sy kena minum susu takleh miss sehari pn

Saya haritu sembelit jugak. Minum vitagen sja tak jalan. Kena minum sekali dgn peel fresh jambu batu merah muda baru lawas 😂

Minum susu similac mom tu. Susu tu mudah membuang. Saya sehari kadang2 dua kali membuang. Bagus sangat susu tu.

sy msa hamil sembelit&buasir sy amalkan MKD alhamdulillah sepanjang hamil trus hlg sembelit dan buasir tue...

Saya mkn Habbatussauda plus. Bila mkn membuang laju.. Xprlu teran2 dah😁. Klw sis nak wasap sy pun boleh

Saya makan ulam pegaga dengan nasi… Keluar segala isi hasil 3 hari tak yakyak😆😆😆😂

Try makan buah betik sis, beli ubat lembutkan najis kat farmasi. Ada jenis air yg kena picit tu

3y ago

Try mkn prunes n minum air suam (makesure it hot a bit) banyak. Then jalan sekejap sis. Hope it help you. I pun follow method ni sis.

Makan buah masam2. Makan/minum yg ada probiotik.