Anak 1 thun 1bulan

Hai ibu.. sy nk brtnye dn pndpt ibu2.. salah atau tk anak 1thun tidur bilik sendri..? Cerite nye begini.. ank sy mase newborn mmg sy penat. Kuat nngis dr 12mlm smpai 4pg.. umur 2bulan da ok tk mcm tu lg. Tp tdur mngempeng.. nk tdo msti kne ad tetek.. tk pndai tdur sdri. Jdi mse umur 6bulan sy ajar die sleep train tgk di page fb baby laguage.. sy brjye dlm mse sebulan jgk ajar.. ank sy da pndai tdur sdri smpai skrg. Umur 1thun sy da start bg die tdur bilik sdri. Ank sy tdur dr pkul 9.30mlm hgga pukul 7.30 pg. Bru bgun...da sebulan die tdur bilik sdri.. tk nngis tgh2 mlm. Die lena smpai pg tk mntk susu tgh mlm.. bile mak n akk thu ank sy tdur bilik sdri. Dyowg ckp tk elok biarkn die tdo sorang2 tkut ade bnde yg kacau.. #firstbaby #ingintahu

9 Balas

okey je la😂❤️ kalau anak mahu dari awal belajar sleep sendiri.. utk keselamatan pasang baby camera tu 😍... boleh pantau if anything happen malam malam kan... jgn risaula xde apa la.. sebelum tidur baca kan dekat dia ayatul kursi.. 4 qul... dan doa tidur... kalau nak ade tambahan doa.. silakan😍👌... jgn risau.. awak tau.. mat salleh pun train anak diorang tidur bilik sendiri lepas usia 1-2 years old 😄😄... nnt takdela diorang takot tidur sorang2👍

okay je ajar anak berdikari awal, tapi betul jugak tu benda2 halus ni kita taktahu. bukan nak takutkan tapi mmg ada kes.. anak saya pun jenis tidur 9malam 7 pagi baru bangun, tapi dalm sebulan ada jugak sekali dua dia bangun malam mintak susu dalam keadaan mamai.. saya sarankan sis tidur dgn anak dalam bilik yang sama & asing katil ataupun minta pendapat ustaz ke apa yang lebih tahu pasal bab2 ni. tapi jujur cakap, semua tu tak mustahil.. minta maaf ye sis

1y ago

ataupun sis try pantau pakai cctv letak kat katil baby, kalau takda apa inshaallah jangan risau

ok je.. klo risau: 1. biarkan pintu bilik anak & pintu bilik parents bukak. 2. on lampu kecik dekat bilik anak & living room. klo terjaga pon dia boleh jln sendiri ke bilik parents. (dekat diy pon ada jual, lampu tu kecik je sizenya terus plug in dekat plug/suis.) 3. pasang small camera dkt dlm bilik anak. (dekat shopee ada jual, below rm50. kena ada wifi & download apps. boleh monitor guna phone/tab)

Insyallah xda apa tu. Saya pun biarkan Anak tido Kt Bilik Dia. Mmg da kne ajar Sbb Dia da boleh memerhati Kita. Jnji awak buka pintu Bilik. Doa Allah pelihara keluarga awak. Pasang surah yg plug in Kt wall Kalau Ada. Saya sblum Anak tido Mmg Spray wangian bidara. Ini cara2 saya la. Walaupun xda apa. Saya ikhtiar.

hi puan maaf ya saya nak bertanya. macamana anak puan boleh tidur lena sampai ke pagi ya? anak saya atleast 2-3 kali mesti terjaga, kadang tu mengamuk-ngamuk. kalau tak keberatan boleh puan bagi tips? ☺

1y ago

hi.. ank sy sblom msuk setahun. 2 kli die bgun nk susu juga.. da msuk setahun. trus die tdo smpai pg.. tp kne bilik sunyi dn gelap. bile bising die akan trjge jugak mntk susu.. lg 1, seblum tido sy akn bg die susu..

ok je xde mslh. cuma jgn ltk bantal and selimut byk tkut tertutup muka dia. boleh bgun tgok2 nnti. 4jam sekali ke tgok2 die.b

1y ago

ank sy dr baby mmg tk pakai bantal . sbb die tdo pn bukan setempat. suke guling2. selimut pn tkde.. katil die cume ad bantal golek je utk die peluk2.. die tdo dlm bby cot lg.. 😅..

sebenarnya baby boleh tidur bilik sendiri starting 6 months. Kalau mommy risau try pasang baby monitor

pada sy ok je die berdikari. cuma jgn bg selimut dan pintu tertutup. risau die sendirian.

ok je