UPT Daripada Terang ke Cair

Hai ibu ibu yang bepengalaman , ada tak yang macam saya check UPT week by week nak tengok kepekatan 2 line , lepas tu dah dapat paling terang masa 6-7 week , bila minggu ni test dapat line yang tak sama terang , dah jadi gelisah , fikir yang bukan bukan . Ikut kan dah dekat 8w tapi belum scan lagi . Kandungan ke 3 tapi pernah 2 kali keguguran . Dikira masih TTC anak pertama . #ingintahu ker salah saya yang terlalu insecure nak check Upt selalu 🥹😔

4 Balas

Kenapa perlu check hari hari? Buat stress je kan? It does not help you at all.. sbb bila stress lagi tambah risk pada kandungan. Now bila dh makin samar you dh jadi gelisah overthinking stress sentiasa kan? Patutnya test sekali je. Paling banyak pun 2 kali. Pastu pantau je if ade any abnormalities or bleeding before pergi jumpa doctor. Now after tanya dekat sini pun, I’m sure you will still akan ade rasa overthinking and stress tu. Pergi rehat mommy. Try not to think about it. Jgn stress.

bila usia kandungan awak meningkat kepekatan hcg awak akan makin berkurang. sebab tu bila once dh detect positif xperlu test banyak kali. kalau usia kandungan awak 6@7w dah boleh nampak kantung. jadi boleh g scan. boleh inform doctor yg previous awak ada sejarah keguguran. nak nampak baby & heartbeat klip2 scan masa usia kandungan awak 8@9w dan keats

10mo ago

sama2 awak🌻. jangan stress, jangan overthinking okay. sebab both ni boleh effect baby. doa ibu hamil tiada hijab, jadi awak doa yg baik2 dn fikir yg baik2. inn shaa allah, semua nya baik2❤️. if awak mmg makan asid folid then just continue makan. if belom makan minta husband beli kan dkt farmasi then makan sampai awak buka buku pink. selagi xde spotting/bleeding, inn shaa allah kandungan awak baik2 sahaja. previous keguguran awak tu, awak xslh okay. berlaku keguguran tu sebab janin tu sendiri tak menjadi. sebab tu dia jatuh. call kk berdekatan dgn awak. tanya procedure nak bukak buku pink mcm mana. ada kk 10w dh boleh bukak buku. ada kk 12w ke atas

sye period regular.. ble lewat period smggu, sye check upt terg double line.. then sye x check dah.. tggu je ble da 6-8 weeks bru peg scan utk confirmkn khamilan.. selagi xde bleeding, insyaaAllah ade rezeki..

10mo ago

In sya Allah , terima kasih ya sis atas penerangan . Buat masa ni Alhamdulillah saya tiada bleeding . Cuma mungkin saya terlalu fobia dan overthingking tu yang buat saya nak check UPT selalu 😭

kalau Sy, ade baik nya puan pegi check ke klinik utk scan. sbb Sy dulu Pon test sekali je. then Sy terus pegi klinik utk pengesahan. Sy takot nak check berkali takot jd berteka teki. semoga dipermudahkan ❤️

10mo ago

Terima kasih atas nasihat , dia bila dah jadi overthinking macam macam fikir . In sya Allah dalam masa terdekat saya pegi scan .