Ibu ibu ada gdm sewaktu pregnant

Hai ibu ibu , saya pregnant 16week , anak pertama ... sangkut gdm dah kene makan ubat kencing manis , ada ke ibu ibu yang berpegalaman , blh bg tips ?

Ibu ibu ada gdm sewaktu pregnant
2 Balas

Awalnya kena makan ubat kencing manis, patut discuss dgn doktor, ckp tak nak, nak try turunkan lagi bacaan, kalau tak turun juga baru ambil ubat kencing manis... saya dulu once gdm mmg banyakkan bersenam, lagi2 time ambil bacaan , mmg tak nak bagi bacaam naik, lepas makan buat kerja rumah n bergerak.bagi peluh keluar...

5y ago

Tak pa sis , ikut saja nasihat doktor kerana doktor selalu berikan nasihat yg terbaik ... biasa lepas bersalin, gdm akan hilang.

Slalu ny diorg akn srh control diet.. Xda yg akn direct mkn ubat kalau mmg xda kencing manis wlpn bkn msa mengandung... Diorg kn check 7point blood sugar..

5y ago

Mungkin sbb trlalu awal dpt.. Xpa la sis.. Control mkn elakan yg tinggi gula, nasi ambik sdikit... Guna pingan sihat Malaysia