saya nak tanya minta pendapat

hai ibu ibu saya nak tanya la amik perancang ni kan mana satu lagi elok eh ? makan pil atau pun cucuk depo ? bagi korang mana satu yg okay ? sebb saya baru start nak amik perancang after bby pun da 4 bulan sekarang ni #firstmom #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Lain org lain kesesuaian, sbb perancang ni mostly hormone based, dan semua badan berbeza penerimaan. Iucd shj perancang yg bukan hormone based. Mcm sy waktu anak sulung dlu sy try yg suntik tu, tak sesuai dgn sy (sy akan period for 27 days, 3 hari shj kering 🥲) Pil pun bbrp kali tukar, tukar kali ke-4 baru ssuai dgn sy. Sy berjaya merancang dgn pil shj for 5 years. Tp lain bdn, lain 😄

2y ago

Saya baru buka iucd sebab saya mengalami cramp perut macam senggugut tapi rasa macam lebih teruk je & sakit kepala yg teruk. Xsampai sebulan pakai da g buka sebab saya rasa sangat terganggu untuk xtvt harian lagi2 saya bekerja. Bila saya sakit kepala & sakit di bhgn perut yg berpanjangan susu pun jadi drop. Sedih betul. Skrg da buka harap susu badan saya kembali meriah. Buat masa ni hanya guna kondom. Sehingga kami akan putuskan apa kaedah merancang lain yg akan saya guna.