Jahit atau tak

Hai ibu ibu, kalau beranak first baby, akn ada jahit tak? Jahit luka.. #ingintahu

5 Balas

sye first bby doc x gunting sbb senang kluar. bby 3 kg. tapi doc jahit sikit je sbb tkoyak sniri kt dlm. dlm 3 jhitan je. second bby x gunting x jahit. sbb bby sng kluar jgk. bby 3.5 kg. skrg preggy third bby,harap2 yg ni sng kluar jgk.

1y ago

doc kate sye pndai teran. xtau la mybe ikut je ckp doc kot. bile sakit dtg,bru teran sungguh2,.teran tu sebijik mcm kite nk teran berak. yg penting,kne pndai curi nafas time teran tu. curi nafas tu ibarat kite terann pastu tarik nafas 1 saat je pastu teran balik,n' ulang2 curi nafas mcm tu. dh btul2 x larat sgt,bru lepas. mase contraction tu jgn jerit2,jgn kluar suare sbb kite nk save energy time push tu. jgn lupe mkn wlaupun tgh contraction. mkn kurma sgt membantu. wlaupun beberapa bijik. sye dh amalkan brpe kali dh care ni . teran skali due,anak dh kluar wlaupun besar. biase nye kite teran lame2 tu yg doc x larat tunggu then diorg trus gunting. pastu blajar teknik bnafas mase tgh contraction . insyaallah kite boleh handle rase sakit tu. dlm hati selalu bzikir n bdoa semoga dipermudahkan semua nya.. 🥰🥰

depend. tapi mostly 1st time mom kena jahit dn gunting. mcm sy 1st baby. hampir kena ceaser. tapi dapat normal dlm bilik operate. 2nd degree tear. masa tu xfikir sakit dh awak. fikir baby nak keluar cpt dn harap baby okay

Biase doc akn gunting https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

saya czer.. guna lazer.. alhamdulillah.. bekas operate dlm keadaan baik²

kebiasaannya first baby memang doc akan gunting & jahit ☺️