Bayi 5 bulan masih belum meniarap.

Hai ibu ibu. Harini anak saya genap 5 bulan. Tapi masih taknak meniarap sendiri. Tu dah dikira lambat ke ek? Padahal dari dalam pantang dah ajar tummy time.. ada tips tak ibu?

3 Balas

Saya kalau tidur dengan anak atas tilam. Saya akan ajar dia tidur mengiring. First, buat mcm tu sbb nak elakkan dia tersedak susu. Lama2 dia mengiring terus ke meniarap. Apa2 pun, perkembangan anak tu lain2. Jgn pernah putus asa ye ibu2. Ikut je saranan dari kk/nurse/doktor.

sama macam anak saya, dah nak masuk 6bulan tak meniarap lagi.. kadang rasa takut pulak anak lambat.. tapi dah tanya kk, depa kata normal sebab baby tak sama.. tapi kalau 9 bulan tak meniarap jugak kena jumpa pakar.. hope meniarap la tak Lama lagi.. 🤲🏻

Hai. Teruskan buat tummy time. Kadang makan masa. Sebab perkembangan budak lain² .

1y ago

tu la. hari hari buat tummy time.. kalau kita tolak sikit sikit bontot dia tu, dia niarap. kalau dia terlentang atau mengiring, susah betul nak tiarap sendiri😂