HARUS KE PUASA?

Hai dear mommies, nak tanya.. Utk yg pregnant trimester pertama 6 weeks elok berpuasa ke tak? Sy ada mengalami alahan yg agak teruk. Hari first day puasa berapa kali ulang masuk toilet sebab muntah angin dan kepala rasa pening sgt. Mohon share pendapat ibu ibu. Thank you so much ☺

23 Balas

saya tengok kat youtube doktor kata.. kalau first trimester 3 bulan pertama tak digalakkan.. jika masi muntah dan gadtrik teruk.. sebab kandungan acid dalam perut masih tinggi.. 2nd trimester..barulah ok kalau sudah hilang morning sicknesses..tapi kalau rasa baby kurang pergerakan disebabkan puasa.. better jangan puasa. 3rd trimester.. 3 bulan terakhir.. nak dekat delivery dah.. tak digalakkan berpuasa.. nanti baby dehydrated dan kurang pergerakan.. Wallahualam.. better tanya doktor Puan juga.. nanti kita bayar puasa sahaja (kalau tak berpuasa disebabkan takut bahaya kat diri sendiri) bayar puasa dan fidyah bila takut (bahaya kan diri dan anak sekali)

Benda nie ikut badan sendiri. Hanya tuan badan je tau tahap kondisi badannya. Klu dah pernah ada sejarah gugur ke sebelum nie.x digalakkan puasa. Sy alhamdulillah dapat puasa smpi hari ke 4 nie. Klu dah x larat buka je puasa terus. Dari anak pertama sy amalkan mcm nie. Masa berbuka mkn light2. Kol 9 sy makan nasi plak. Sahur sy makan banyak dan minum susu kurma utk bertahan 1 hari kan..

Sy 6w jgk..sy xpuasa..gap 8thn dgn ank sulung..jd perlu beri prhatian detail pd kndungan kali ni..sy ada sejarah gugur 3 thn lps..sy xde alahan tp kerap lapar..puasa pertama sy xtahan smpi muntah loya mcm nk pitam...so sy xpuasa smpi arini...

Hi, Assalamualaikum. Saya 9 minggu. Puasa pertama alhamdulillah sy puasa cuma start lembik pukul 4. Puasa kedua n 3, saya tak tahan. Pagi2 dah rasa lain then saya buka jerrr. Tak nak paksa diri.

Tak digalakkan puasa buat ibu hamil.lagi² yg mempunyai alahan yg teruk.next year blh ganti kalau tinggal puasa.demi anak dlm kandungan awak juga dik.jgn rasa serba salah sbb tak boleh puasa k

Saya pon 6w juga...puasa hari pertama ja..badan saya jadi letih sangat walaupon xda alahan tapi lepas berbuka terus muntah..jadi mak saya xbenarkan saya puasa takot risiko baby

Untuk kebaikan sis dan baby, xpyh la puasa untuk tahun ni.. boleh diganti puasanya.. Agama islam byk beri pilihan kepada kita. Zuriat itu pun amanah dari DIA.

Trimestar pertama iaitu dalam 1-3 bulan tak digalakkan berpuasa. Sbb baby masih kecil dan baby masih memerlukan zat yg cukup untuk membesar.

Sis saya pregnant 10w4d, saya pun sedang alahan teruk. Saya tak mampu puasa sis sebab lepas muntah2 biasanya saya memang lembik😂

4y ago

Kannn.. ade badan boleh tahan, ade org tak boleh tahan.. sampai lembik la kalau lepas muntah2.. mood pun hilang.. 😂

sayaa pun bru 6weeks sis . takpuasaa takberani takut jadi ap2 kat bby . . pening loyaa semuaa adaaa mkn lmbt pun jadi taklaqat .