persoalan

hai, assalamualaikum.. anak saya tahun ni masuk 2 tahun 2 bulan.. anak saya speech delay.. ada tak lepas lepas jumpa therapist buat yang therapist ajarkan, anak boleh bercakap.. #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

4 Balas

waalaikumsalam , tu depend pada proses jugak .. mmg take time .. diluar sesi therapist kita yg kena banyak berckp dgn anak jugak .. dia ckp pelat , kita faham kita perbetulkan dgn ayat yg betul .. bagi dia sebut ulang2 smpai betul .. yg penting kena slalu ckp dgn anak .. tnya laa dia makan apa kalau tgh makan .. dia main apa .. anak sya 2 tahun 6 bulan dah skrng , banyak ayat dia pandai susun walau ambik masa utk dia sebut .. apa dia buat semua sya tanya .. mana ayat pelat sya sebut ayat yg betul bagi dia sebut smpai betul .. kena take time jugak jgn push anak sgt .. just sntai2 je ckp ..

1y ago

baik, terima kasih atas perkongsian awak.. ☺️