persoalan

hai, assalamualaikum.. anak saya tahun ni masuk 2 tahun 2 bulan.. anak saya speech delay.. ada tak lepas lepas jumpa therapist buat yang therapist ajarkan, anak boleh bercakap.. #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

4 Balas

waalaikumsalam , tu depend pada proses jugak .. mmg take time .. diluar sesi therapist kita yg kena banyak berckp dgn anak jugak .. dia ckp pelat , kita faham kita perbetulkan dgn ayat yg betul .. bagi dia sebut ulang2 smpai betul .. yg penting kena slalu ckp dgn anak .. tnya laa dia makan apa kalau tgh makan .. dia main apa .. anak sya 2 tahun 6 bulan dah skrng , banyak ayat dia pandai susun walau ambik masa utk dia sebut .. apa dia buat semua sya tanya .. mana ayat pelat sya sebut ayat yg betul bagi dia sebut smpai betul .. kena take time jugak jgn push anak sgt .. just sntai2 je ckp ..

1y ago

baik, terima kasih atas perkongsian awak.. ☺️

Ank bongsu sy pn lmbt ckp... Pelat lg, kdg pening nk faham, tp kena sbr bnyk2 nk ajr budak ckp ni... sis kena bnyk bersembang dgn dia, ambil buku or kad imbas tu, tnye soalan kt dia, tu y sy buat, alhamdulillah dh semakin baik sebutan dia... Ank sy suka buku kamus bergambar, hri2 buka buku dn tnya dia pasal gambr2 tu, sambil tu prbetulkn sebutan dia y pelat tu, sy ajr dia dr umur dia masuk 2thn,skrg dh 2 thun 9bln...dia dh bnyk ckp, cuma pelat tu je, susah plak nk hilang...

1y ago

saya maybe can try this technique too.. tq puan ☺️

ada puan dan setiap anak tu berbeza..kurangkn screentime..bnykkn bercakap dgn dia..rangsangan dari persekitaran sngt memainkn peranan

1y ago

baik puan...terima kasih perkongsian

mestilah puan. tp semua proses ni makan masa. sbb tu ada beberapa sesi yg perlu dihadiri & sedikit sebanyak akan bantu anak puan.

1y ago

dia mostly therapist yg mcm mne ya