Tolak Susu Botol

Hai assalamualaikum, saya nak tanya. Saya dah nak mula kerja, dan anak memang bf dari kecil. Sekarang dah nak masuk kerja, dan anak 2 bulan masih nak df. Taknak susu botol. Sampai menangis nangis. Dah banyak susu botol try, tapi dia taknak. Tolong saya macam mana nak selesaikan masalah ni ye. Ada pengalaman tak ibu ibu. #firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

8 Balas

Baby saya umur 2 bulan lebih, susu badan dan botol. Ada masanya tolak susu botol. Susu badan x byk sgt. Apa yg saya buat, saya susukan badan pastu bila keadaan baby ok terus tukar susu botol, posisi menyusukan yang sama. Situasi lain, baby saya minum je susu botol bila suhu air susu tu suam² sikit. Suam ye bukan panas.

1y ago

baik baik saya cuba ya. terima kasih atas cadangan 🌸

Same… Keje masuk mggu ke 2 anak still taknak botol. Syringe dah gune cup dah gune sudu pn dah.. die buang balik susu. Susu badan ke susu fm ke pn die buang. Die nk direct jgk.. Tak tau nak buat ape lg.. terpaksa blk rumah bg direct. 😭

1y ago

alamak sampai kena balik df ya. kena ikhtiar bagi boleh jugak ni

alhamdulillahh saya dah try 3 hari nak bagi anak susu botol. dia nak isap botol guna botol Pigeon wideneck. alhamdulillah lega hati saya. terima kasih atas ibu ibu yang memberi cadangan 🤍

1y ago

Alhamdulillah...ank sy no.1-3 (boys) pun guna pigeon..no.4 (girl),reject jgk..sehingga skrg (2y7m) still DF..kt rmh pengasuh x minum susu..sabar tu tunggu sy balik keje..

mcm sy ank sy minum botol dan df. sy ajar start baru lahir lagi.. siang df mlm guna botol.. time baby tido sy pump susu.. susu bdn. bkn fm. fm x try lagi

1y ago

sama macam saya, hantar pengasuh bagi susu yang dipam. in shaa Allah selagi susu masin banyak dan cukup untuk anak, saya tak topap fm. 🤍

guna puting standard je, pengalaman sendiri, anak tak nk wide neck,beli la jenama mahal2..sis cari puting pigeon mcm tu..in sha allah..anak akan okay

1y ago

okay baik saya cuba ya. terima kasih bagi cadangan ya

boleh cuba guna sippy cup atau shringe atau cup mcm dkt hospital. tp kena minta kerja sama dr pengasuh je nnt.

dah cuba org lain yg berikan?

1y ago

amin amin terima kasih 🌸

xde pengalaman