Makanan berpantang

Hai assalammualaikum semua , saya berpantang czer dengan ibu mentua , hri ke 6 kluar hospital , then balik rumah MIL terus , mula2 okay bgi makan nasi + ikan goreng , start hari ke 20 MIL bagi makan sambal udang , nasi goreng udangg sampai hari ke 26 hari ke 27 sampai sekarang hari ke 29 , saya takut pulak nak makan udang . Berhenti kejap , tpi tahan lapar la takdak makanan lain 🥺 ada sambal udang kering ja , sambal udang tu jenis boleh tahan 2/3 hari , nak tnya ibu2 kalau makan udang tapi takda gatal2 , boleh teruskan makan ka ? Saya duk dgn MIL tu ja yg dia masak untuk saya , smua udang . Sbb ayah mentua keluar mengai udang jdinya udang tkpyh beli , udang bnyk . Sbb tu smua lauk udang , n luka czer saya ada lubang sikit yg belum lega . Lubang kecik ja##Sharing_dong_Bund #firstmom #firstmom #bantusharing #ingintahu

12 Balas

kalau sis makan ok takda gatal boleh je. tak dapat nak elak kan.. kalau boleh buat masak sup. lubang kecik tu sis boleh tekap dengan alcohol swab beli kat farmasi. rajin² tekap kat lubang tu nak bagi cantum balik. jangan biarkan. takut cantum tak cantik

2mo ago

kejap je lubang tu cantum balik kalau rajin tekap

awak sendiri takde rasa gatal ke apa so xde masalah pn makan.. husband tlg la buatkan pelbagai sikit makanan tu. harini udang celup tepung esok udang paprik lusa udang masak lemak

so far kalau takda gatal tuh okay je sis, yg tau kita kena pantang makanan yg kita alah, kalau awak mmg tak alah ,okay tuh. tapi nnt minta husband beli lauk lain juga.

Saya czer … ayam telur smua tu dh mkn Masa balik umah 😂 Alhamdullilah xd gatal2 or naik nanah dkt tnpat jahit … anak pon nk msuk 2 thun

suruh suami beli ikan utk org pantang. hari ke 29 masih ada luka trbuka. bahaya tu. jaga luka smpai elok dlu. pastikan luka sentiasa kering

2mo ago

yelah . ikan untuk orang pantang boleh search kt google. tak kn nk makan ikan yg bisa kot. kalau rasa nk pantang makan semua jnis ikan ikut ler. saya bgtau cara saya je

blh beli dermacyn untk ttup lubang czer. sye pun dlu ade lubang sikit + berair. pakai tu xsmpai semggu luka dh ttup balik

xada elergi boleh je makan. sy masa pantang xde pantang makan pon. janji kenyang. ayam, telur, ikan, seafood semua saya makan

Boleh saja makan udang kalau takde alahan sis. Kalau ada alahan elakkan.

jgn makan udang sis..kesiannya try mntak mil masak ikan ye

2mo ago

dia kata makan ok kenapa larang makan ye?

klu awak mkn pastu xde pape, mksd nye ok la tu..