susu formula

hai. anak saya berusia sebulan lebih dan minum susu formula sebab susu badan saya takde. dah mcm2 cara saya buat utk adakan susu badan, berurut, makan benda2 yg banyakkan susu badan. anak saya pula lelaki, katanya kalau anak lelaki kuat menyusu. saya nak tanya ibu2 yg beri anak dia fully susu formula, beri anak sehari berapa kali fm dan berapa jam jarak utk setiap penyusuan dan berapa oz utk setiap penyusuan ya? tq#firstbaby #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Puan boleh baca artikel ttg penyusuan susu formula ikut peringkat umur bayi. Mcm anak sulung sy dulu lelaki 2 bulan dah start susu fm..mula2 1/2jam sekali & cuma 2 oz shja setiap jam tu jadi sehari tu menyusu dalam 5 or 6 kali mcm tu..masuk umur 4 bulan 3 oz utk 3/4 jam sekali..masuk 6 bulan sebab dah start makan dia akan kurang menyusu..4 oz utk 5/6jam sekali..jd atleast dia akan minum 3 or 4 kali susu..apa2 pun bergantung pada demand anak ya puan. Dekat tin/kotak susu pun ada sertakan panduan sukatan susu anak mengikut umur..in sha allah semoga urusan puan dipermudahkan..jgn stress ya puan..jgn lupa sendawakan baby supaya tak kembung susu..☺️

3y ago

terima kasih puan. masa umur baby puan 2bulan, puan campur susu bdan dan fm ke?

Masa baby saya 1 bulan lebih saya sudah bagi susu fm sepenuhnya sbb susu badan sdh tiada , saya bagi tiap 2 jam 2 oz , masuk 3 bulan skrg saya bagi tiap 3 jam 4 oz tapi kadang dia tak habis menyusu ... tapi syukurla naik berat 1 kg dlm 1 bulan.. risau juga kalau berat tidak normal hehe