saja tnya

Hai, adakah minum jus delima mmpu Elokkan Hb.semalam 2/6 saya amik darah Hb low..minggu depan kene g klinik lagi..

2 Balas

Hi, InsyaAllah boleh. Macam saya, cara saya naikkan hb ialah dengan makan ubat yg kk bagi (zincofer dan iron tablet) dan di minum bersama air limau kasturi. Bila kita minum atau makan yg berasaskan vitamin C, bersama2 ubat kita, dia akan galakkan penyerapan khasiat dan zat ubat tu. Jangan sekali makan ubat kk dan di minum bersama susu atau teh. Dia akan halang penyerapan zat ubat. Kalau nak minum susu, jarakkan dari waktu pengambilan ubat

tak tau sbb sy minum hb takde naik pon 😅

4y ago

saya minum pati delima, macam2 gak makan tpi dia x naik dia jadi turun lak last2 kene cucuk venofer 3x..