hai,saya nk tanya, anak saya umur 5bulan 22hari.

Gmbr ni mcm ada pertumbuhan gigi. normal ke bayi tumbuh gigi bahagian atas ? ada yg ckp bayi akan lmbt berckp bila tumbuh gigi bahagian atas. #firstbaby #ingintahu

hai,saya nk tanya, anak saya umur 5bulan 22hari.
8 Balas

hehehe..idok ler sis. anak² saya tumbuh gigi semua belah atas dulu. tak ada pun lambat bercakap. umur 10 bulan dan pandai cakap mama,papa. umur 14 bulan dah pandai cakap "nak susu" "nak mam". yg saya tahu,setiap perkembangan anak tu mmg berbeza. nurse dan docter pun cakap macam tu. tak ada plak cakap sebab tumbuh gigi atas dulu anak lambat bercakap. contoh,anak sulung saya ada pusau 2. ada sorang makcik tu cakap " nanti dah besar ni budak degil sbb ada pusau 2". saya pun teris jawab "makcik ada pusau 1 ke?" dia jawab "iya". saya tambahkan lagi,"ada pusau 1 pun mulut jahat". terus dia diam 🤣🤣🤣. apa kaitan anak nakal dgn pusau 2 ke 3. pelik² je.

2y ago

hahahaha part last kelakarr..sedap je nk ckp anak org degil

Ntah la awak. X sure pula betul ke x. Si dia yg berckp tu bertauliah/ dpt lesen medical dr mana2 ke? Kalau x, abaikan saja. Kadang2 die nk buat awak stress/ overthinking tu je. Tipu la kn kalau awak x fikir pasal nie kn, anak kita kot, br je gigi nk tumbuh, dah assume awal2 akan lambat berckp. Avoid la org2 x bertauliah nie.

2y ago

betull..saya dh fikir lain..moga Allah berikan saya kekuatan nk hadap kata2 org ni..terima kasih beri respon positif🥰

karut je aih kita kena igt yg cipta manusia ni Allah yg berkuasa utk menentukan segalanya atas takdir kita Allah.. yg kata gitu tu memandai je x kisahlah gigi anak tumbuh kut celah mana dulu.. inshaAllah nt sampai masa berckplah tu si anak.. ignore je mulut org jgn fikir.

2y ago

terima kasih..Alhamdulilah dpt respon positif..

Mitos. Setiap perkembangan baby berbeza. Lagi satu, nanti ibu bersihkan ya lidah baby setiap kali habis feeding. Kerak susu dekat lidah boleh buatkan baby sakit nanti mudah kena infection kalau dibiarkan

2y ago

baik sis..terima kasih

anak saya dh tmbuh Gigi atas 2 btg dh.. gigi bawah tak tumbuh2 lg😅.. tp kuat je mmbebel

Xde mende pun, ok je tumbuh lambat ke cepat ke..ayh sy lahir2 dh ada dua batang gigi

mitos..dan jika tumbuh gg atas pun adalah perkara normal..

Mitos saja tu sis