Gatal celah kelengkang

Gatal & melecet ada cara nak atasi or produk utk digunakan x?yg slmt utk preggy,tq

6 Balas

Sy pun semalam dah start melecet celah kangkang. Maybe peha bergesel. Ni pun lately ni duk gatal. Memang sy selalu lap kering2 lepas pergi toilet. Bfore pregnant lagi dah amal macamtu sebab tak suka pakai panties basah2 tanpa lap kering. Cuma sy perasan kalau tak pakai pantyliner, memang akan gatal. Sebab keputihan melekat pada panties. Tapi kalau pakai pantyliner, tak rasa gatal/kurang rasa gatal.

9mo ago

Sy pun lap smpai kering pakai panty ikthiar lah mana mampu..yg rakan2 suggestkn pun dah buat so far kurang la tp bila kwasan lembab berpeluh ke mmg gatal rasa nk garu je..sy kena lap sntiasa bg kering

masa saya beli cream dkt pharmacy mmg tak berkesan. Sampai pergi kerja 3-5 minggu tak pakai panties. Jumpa Dr dkt KK. Dr check celah kelangkang tu mmg dia kata kemungkinan ada infection mcm tu. Dpt ubat sapu. Hari ke hari bertambah baik. Nasihat saya baik pergi direct check Dr, sbb boleh jadi hormon pregnancy tu.

Kena selalu angin2 kan celah kelangkang tu. Di rumah tak perlu pkai panty pon. Elakkan pakai pad/ pantyliner sbb menghalang pengaliran udara. Pakai seluar besar2 atau kain atau skirt bg udara senang keluar masuk

9mo ago

Saya cuba yg ni,tq sharing

klo sy... rendam air garam je. guna garam epsom + air suam. sbb takut nk letak ubat sebarangan.. even dlm pantang pn, nk luka jahit cepat sembuh pn guna cara sama jgk..

9mo ago

aah.. benda ni kena ulang2 buat selalu.. lagipun, paling risau kalo kena gbs/jangkitan kulat.. nak², bila tgh preggy ni, bahg celah peha dh makin besar/merapat.. so mmg senang melecet @ jd gatal²..

Kene refer doctor. Tak semua ubat gatal boleh guna bila preggy. Xboleh guna ubat yg ada steroid.

9mo ago

Ohh, hihi. Tp geram kan bila gatal tu datang 😂

jgn biar celah tu lembam, setiap kali kencing lap tempat tu..pakai longgar and selesa

9mo ago

*lembap (typo)😂