Assalamualaikum ibu² nak tanya macam mana nk hilang kan keputihan sewaktu mengandung??ada apa² tip

6 Balas

Minum banyak-banyak air kosong. (sejuk atau suam pun ok.) Minum 2L-3L sehari. Kurangkan manis. Seluar dalam dan pantyliner mesti kerap tukar. At least setiap 2 jam atau kalau basah je terus tukar. Jgn guna sabun atau apa-apa pencuci feminine wash tu. Guna air paip je cukup. Cuci dekat luar vagina je. Jgn cuci dalam, nanti ekosistem vagina terganggu. Biarlah vagina buat kerja nya. vagina ada sistem nya sendiri di dalam. Lepas tu boleh amalkan minum air kelapa muda tanpa gula. Sekali hari cukup. 😊 Kalau doktor bagi ubat masuk dalam vagina tu. Tolong pakai je, jgn ambil risiko, takut ada apa-apa jadi dalam janin. Dan benda tu tak sakit pun. Tidak rasa apa2. so jgn lah takut masukkan ubat tu. Apa-apa pun minta nasihat dari nurse yang jaga awak tu.

masa prreg saya pernah ke hospital sebab keluar keputihan yang tak biasa warna hijau and berlendir sikit tapi bila swab dekat bawah Alhamdulillah takda apaa apaa . hospital bagi ubat masuk bawah untuk keputihan tu keluar semua , tapi saya tak guna gunaa 😆 takut nak masukkan tapi balik tu saya selalu cuci dengan air bersih je lepastu keringkan baru pakai spenda . lagi satu sebab pemakanan kita punca keluar keputihan / badan kita keletihan dekat farmasi ada juga jual ubat masuk bawah tu cuma kalau nak pakai , doc kata before tidur and pakai pad sebab dia akan keluar banyak .

1y ago

Hi sis, awak pakai je. sy pakai tak sakit pun 😅 kalau hospital dah bagi ubat ada sebab tu. awak pakai je ya

makan yogurt, elakkan makanan gatal cth ikan aya, udang,elakkan sayur sejuk yg galakkan keputihan cth timun, ikan bilis juga elakkan.kurangkan minuman bergula.gula juga galakkan pghasilan keputihan.

Elak makan pedas .. berminyak.. pastu bnyak minum air putih ngn susu

kurangkan air manis, bykkan minum air kosong

Cuba buat rendaman