Hii,anak dah 5 bulan 26hari..Dah boleh d berikan nestum ke? Mak mertua asyik suruh bagi makan.

7 Balas

Apa yg sy belajar dri group2 pemakanan baby sebaiknya nak start bagi baby makan bagi la real food which is bubur nasi (blend halus). Kalau awk start dgn nestum risiko untuk anak x nak makan bubur atau real food yg lain sgt tinggi sbb nestum ni dia sama je dgn susu rasa dia manis macam susu.. sekadar pandangan je, kalau rasa smua ok je boleh teruskan dgn nestum tp sebolehnya tnggu lah sampai genap 6bulan hehe

5mo ago

terima kasih respon..

Hi, ank sy dr dh bg mkn sblum usia 6 bulan. Sbb head control dh okay, dduk pun dh tegak with support. Dr akan check dua bnde ni sblum nk bg mkn awl dri usia.

6bulan ke atas bru boleh bagi bby mkn ye.. Klau sblm 6bulan nnti boleh merosak kan organ dalaman bby..

tak bole, kena cukup 6bln juga kecuali kalau misi/doktor yg suruh saja.

Tunggu 6 bulan, and jgn la bgi nestum, bagi real food,

5mo ago

terima kasih respon

sma umo dgn bby sy.

terima kasih respon