Ada x yg bersalin tanpa ibubapa(meninggal),mcmmana nak handle masa bpantang ya?sya kurang tahu🥲🥲

4 Balas

sebaiknya seminggu atau 2 pertama tu ada suami atau cari orang teman untuk tolong jaga kita dan baby. biasanya seminggu awal tu kita masih ada lenguh2 badan. jd, kalau ada orang bole tolong masakkan, mandikan baby, kemas rumah itu yang terbaik. mungkin sis bole upah orang datang kemas rumah n masakkan ke. sambil2 tu bole berbual sbb awal seminggu tu mood kita naik turun skit. jd kalau ada peneman berbual tu rasa lega banyak. sementara belum bersalin ni, cuba attend kelas antenatal, kat situ sis akan dapat byk ilmu berkaitan penjagaan bayi. jd sekurangnya dah nampak skit apa yang perlu dibuat lepas dah bersalin.

sy la tu..adik bradik pun xde.pantang sorang2 Dari ank sulong on the way ank ke 7.ape y plg penting set dlm kepala mommy kne kuat Dari segi mental n fizikal.. perlu sokongan suami.yess bkn snng utk ank first..tp cara nk handle tu kena betul..bt ape y termampu.dlu2 xde cl ke ape..nk x nak diri sendiri y kena hadap.bt rutin mcm biasa..mnd bb..tukar pampers..susukan..tido..masak ala Kadar..klau dpt bb y x meragam alhamdulillah..klau dpt kne byk bersabar.klau ada duit lbh blh bli lauk y dah masak kt kedai..spare mknn mcm roti..biskut n ape jelh klau x sempat nk mkn y berat

10mo ago

xpe..sllu keringkan bahagian jahitan tu lepas kencing or mndi.. letak ubt.awal2 blh mintak tlg suami dlu

anak first saya pantang sorng². bersalin normal. kene gunting pulak tu. balik rumah suami belikan pati haruan. makan setiap hari 1w jahitan dah kering. 2minggu dah boleh buat itu ini, mandikan bby

Boleh hire CL & sediakan barang pantang dari skarang