Hi.. anak saya kuning hari ni dh masuk 14 hari masih 178 tk mau nk turun nk buat mcm mna ya

13 Balas

bby sya ngam2 2weeks dctr stop jumpa , tp sblm stop jmp tu anak kena ambil drah n air kncing . after 1weeks review blik , tp bacaan drh dia hlg , so repeat ambil drh . after 1week lgi bru jmp blik n kuning dh turun . nrml jer kuning smpai 2-3 minggu slgi bby tu takde masalah cuma tula dctor nak kuning tu turun sbb tkut ada masalh jntung hti or lain2 . awak kerapkan je myusu bdan or fm , soya kncing n berak . tpi bby sya dlu sllu jer kncing n berak tp turun sikit2 jer . sya pun first mom . awak kerapkan susu , bgnkn dia jgn bgi tidur lama2 3-4jam , mandikan dgn air suam or blend daun kucai + asam jwa+ air bdak . try kat gogole cri petua hilg kuning . sya ikut gak tp tula ada yg mnjdi kat bby ada yg tak . tp alhmdllah , kuning tu lama2 dah takde sblm 3week sbb tgk mata anak dah clear putih n kulit pn tk kuning

Hi. Saya just share apa yang saya buat. Anak hari ke9 alhamdulillah dah turun kuning 97. Saya minum susu kambing. Then bf anak. Saya ada mandikan juga dengan uncang yang jual untuk turunkan kuning. Kakak ipar guna teh je. Mandikan baby. Panaskan air. Masukkan teh. Sejukkan air tu. Suam suam boleh mandikan baby. Tak perlu tambah air lain. Tengahari sis cuba pakaikan pampers je. Kalau sejuk ke apa bedung selapis je. Then malam tidur terang. Jangan tutup lampu. Nurse ada bagitahu. Mandikan dengan daun pokok dukung anak. Saya tak sempat cuba sebab anak dah sihat. Tapi ramai juga yang bagi tips ni. Semoga dipermudahkan urusan sis. Sekadar berkongsi

hi, saya haritu seminggu saja kuning. bacaan plg tggi 191 pada hari ke 4 tak silap saya. sepanjang kuning, saya ikut apa yg doc n nurse pesan. jgn bgi pkai baju tggal barut dan pampers saja, tidur dlm keadaan bercahaya even malam pun dan kerapkan gerak anak menyusu setiap sejam. saya bgi anak minum susu lactogen jugak masa ni sebab nak dia kerap membuang and susu badan msa first week tak byak lgi so saya mixed feeding. kalau nak mixed feeding nurse pesan utk bgi dekat diff session. jgn campur susu bdn dgn formula dlm satu sesi penyusuan, sebabnya saya pun tak pasti. harap dpt membantu.

keep bagi susu badan kalau rajin setiap pagi jemur baby pada jam 8pgi tpi jngn lama lama sngt, kalau masih tk brkurang try mandi baby dngn air kucai, mandian air kucai ni petua mak mentua saya.. saya jenis drh O+ baby pun tergolong darah O+ saya bgi susu badan shja Alhamdulillah kuning sekejap je turun dalam 6hari bby dh tkde kuning

Kena kerapkan menyusu. Kalau susu badan tak banyak boleh topup dengan susu formula buat sementara waktu. 1jam/2jam sekali kena gerak baby utk menyusu. Kuning selalu nya baby akan selalu tidur. No direct sunning. Kalau baby ada dirumah cukup hanya bg nampak cahaya matahari di tepi tepi tingkap.

Pengalaman anak sy dari 208 turun 88 dalam masa seminggu. Macam sy hari tu kerap bagi susu. Sy susu badan tak cukup mula2 tu, nurse suggest bg susu formula. Sy try bagi susu lactogen lepas tu guna mandian jenama youbaby alhamdulillah nampak cepat turunnye. Moga bby awak cepat sihat yaa.

saya discaj hari ke 18, huhu ikhtiar mandi dgn daun kucai lpstu kerap susu kan baby 1-2 jam daun kucai tu blend then amik air dia , lap2 dkt baby pstu bilas air biasa

Atas perkongsian dan pengalaman saya bru je lagi saya bg minum susu karihome . Alhamdulillah anak hampir 300 kuning , perlahan2 dia turun

Petua org tua.. mandikak baby dgn air tebusan daun belimbing buluh .. baby saya dri 122 dlm masa 2 hari je trus turun 69

bby sya 6 kali kehpstl , pling tggi 222 . awak krapkan susu jer . jemur skli