ade tips tak untuk bgi senang beranak atau bgi cpt bukak bukaan .minyk kelpa dara ok ke?

8 Balas

byk berjalan,ketuk ketampi,selalulah berdoa pd Allah minta Allah permudahkan bersalin awal dr due..selalu baca doa nabi yunus.. kerap bersama suami.. pglaman sy ank slung overdue,kena induce.. pglaman ank no 2 alhamdulillah sy dh selamat bersalin 24/9/2022 hri sbtu lepas,skit cntration segugut yg mkin lama mkin sgt kuat trus bt kptsan nk kew hsptal pkul 6am siap2,dan kuar msih smpat lg sgah 7e beli mknan buat bekal&sgah tpt kerja suami kejap.. dan lepas tue trus kew hsptal msuk ja PAC dktar cek jalan dh 9cm,trus msuk lbroom bersalin 7.48am..alhamdulillah Allah permudahkan urusan sy,due 4/10 tp baby nk kuar awal 38w4d..

2y ago

masaa sakit tu sempat eh buat smuaaa alhamdulillah bukaan cpt kan ..doakan syaa mcm tu yaaa ..

teknik penafasan kena betul. kawal emosi semampu boleh. orang dulu percaya kelapa dara boleh mudahkan persalinan , rasanya tak ada kajian saintifik pasal tu. sapuan minyak dalam faraj mungkin akan sebabkan kuman . info ni saya dapat dari kelas Antenatal yang saya join sebab ada yang tanya

Sy makan kurma ajwa bilangan ganjil, ambil vco (country farm; beli kat watsons), minum air kelapa muda (everyday atau seminggu 3 kali). Bykkn berjalan kaki & 37w, start buat jalan itik smbil kemas2 rumah. Alhamdulillah, sakit contraction rasa masa 10cm dah ♥️

2y ago

Alhamdulillah, sama2 ♥️ semoga urusan kita semua dipermudahkan Allah s.w.t 🥰 aminnn

For me jln itik & buat urutan perineum (boleh search utube)…urutan perineum tu mmg sy pakai minyak kelapa dara & sblm masok lr pon sy sapu keliling vagina tu alhamdulillah baby lahir bulan 3 hari tu takde koyakan & jahitan..

1y ago

Ya betul puan

try buat teknik pnafasan masa tgh contraction mcm siti jamumall..sy baru lepas bsalin buat pnafasan mcm tu dlm stgh jam dr 6cm terus 10cm..

2y ago

macam mnaa yaa boleh ajarkan takkk

banyakkan berjalan terutama waktu kontraksi dtg bnyakkan bergerak sgt membantu bukaan

2y ago

ea sis kadang nurse pun sruh bjalan2 supaya cepat

Banyakkan berjalan. Graviti akan membantu mendorong bayi ke laluan bawah.

https://vt.tiktok.com/ZSRQDJ4fV/ tekan link tu Untuk penerangan 🤗