maafsayanktanya

#firstbaby betul ke kalau sepnjg kita pregnant tido selalu anak akn jadi lembab ??😰 skrg da masuk 6 bulan ,lepas je sy telan ubat iberet sy akan tido sbb takot muntah ,sebab mak sy selalu cakap jgn tido selalu nanti anak jadi lembab 😭😭 kata2 ibu tu kan doa ..#bantusharing

26 Balas

mkn laa ubat tu sebelum nk tidur ... buat budak jadi lmbab tak tahu pula ..dia mcm ni kita mengandung yes kita rasa letih dngan bawa perutnye.. tapi tak bermakna kita nak baring n tidur je kan? betul tak mesti laa kena buat juga kerja rumah wlaupon tak banyak ..jgn laa tunjuk sngat yg kita ni penat ..kang kene chop PEMALAS ..kita pula terasa hati ...lain laaa klau dah ada sejarah gugur iya laa kena banyakkan rest ..cuba sis tukar waktu mkn ubat tu ,klau tak jadi juga ..minta nurse tukar ubat lain ..

Tidak ada kaitan anak lembab... Sy cukup benci kalau org kata mcm tu... Walau bkn pd sy.. Yg sbenar2 nya kadang dorg ni.. X leh tgk kita ni riba tangan.. Goyang kaki. Ad je... Mls la. Apa la. Kalau terlebih rajin kata baby dlm perut tu mcm gitu gini. Bukan kita tido 24 jam pun. Ikut kemampuan, tak larat rehat.. Larat buat lah kerja perlahan2. Perlu rehat rehat sahaja. Jangan peduli kata2 negatif. Rasa x sedap badan dr biasa.. Jumpa dokter.. Minta pandagan dia n nasihat. Ok... 💕

👀 saya kaki tdo. Tapi alhamdullilah anak saya sangat cerdik. X laaaaa org tua dulu dulu cakap mcm tu ade byk maksud tersirat tersurat. Org ckp mcm mcm pon tapi kite as mom, sentiasa la berdoa baik baik je. Always be positive as u can. Xperlu down sangat ikot kn hati ye. Saya kalu nk ikot kan hati sangat boleh buat gila tau. Saya pregnant anak pertama, husband ade buat hal lagi, pergi curang pulak. Tapi kite doa baik baik je.

Pada saya tak pun..sebab pengalaman saya sendiri..masa mengandung badan memang letih..morning sickness pulak sampai 6 bulan..ada jugak yg berbunyi nanti baby pemalas tapi sy diamkan je dan banyakkan sabar...alhamdulillah anak sy aktif malah lebih memahami kadang suruh ibu rehat..maybe dia nampak kepenatan ibunya 😂 btw anak saya baru 3 tahun...

Tk de kene mengene rasa nya. Ya betul kata2 itu doa. Sya kalau mak sndiri ckp mcm tu sya akan tegur balik, doa kn baik2 ye mak. Kata2 ibu tu tiada hijab. Jadi doa kn la baik2. Kite ni mlm tk boleh tidur, dgn ubat nye tk kene sgt dgn bdn. Harap mak fhm. Try la slow talk dgn mak gitu. Mak saya lama2 dia doa kn baik2. Kekadang or tua mmg terlps ckp.

xde nye, org kata nty ank besar, susah nk beranak la.. sy mse pregnant keje tido je.. suami bgun pgi g keje sy membuta smpai la tgh hri.. kdg sdr2 je dh pkl 1 ptg.. mlm ade la berjaga kjp sbb lapar.. lps tu smbung tido.. ank lahir ok je. aktif sngt2.. skrg sy pulak x cukup tido. time ank tido boleh la curi2 masa tido skali..

haha.. takde kene mengena la semua tu sis.. jgn pcaya sgt.. preg ank ke 2 sy loya dan lemas badan samapi 7bln.. asik nak baring je.. org kata. malas la ank tu nanti.. alahaii sakit nya hati. . skg anak dah 4 tahun.. kemain rajin sgt anak tu.. takde pn malas ke apa. aktif lagi.. hmm

nasib mak sy mmg sruh sy rehat je...tp klu sy peduli jelah org nak kta lembab ke mls...sb bdn kita, kita ja yg tahu tahap kita mcm mna...mcm sy skrg anak 1st, dia pnya alahan tu..baring je yg sy ok rsa sihat...klu jln, duduk mmg xsmpy 5minit semput smpy mlm...

mcm mak sy xbg tdo slu bkn sbb nt ank lembab tp mak sy ckp takut nt nk bsalin bby xnk kuo...bby da sdp tdo😂xnk kuo...time prgnant mata slu jgk gntok tp lelap kejap tu biase la...

baik tido rehat sis.. nanti lepas beranak pun sama penat.. sy yg bkerja smpai 7 bulan pun letih tak trkata.. kat ofis asyik nk trlelap..mujur sy jaga sorg 😆 bos pun fhm2 jela..