Maternity Leave

First time mom here. Minggu ke berapa mommy2 sekalian ambil maternity leave? HR minta decide tapi saya tak sure minggu berapa yang sesuai

10 Balas

mcm saya due awal oct jd last berpantang bulan 12, sbb AL tak boleh carry forward jd kumpul jela AL tu dan guna day before EDD. kalau bersalin awal pun boleh guna hjung tahun, jd masuk kerja terus awal tahun.for me, nk cuti awal pun dlm seminggu sebelum EDD sbb nk rehat dan get ready for labour.

sy due 26/8 tp apply 20/8 seminggu awal sbb ank first ngn second lahir awal 2minggu.. skg 36w 5hari masih aktif delivery parcel.. doakan perjalanan kerja sy n bersalin nnt dipermudahkan.. dan semoga semua ibu2 dlm ni dipermudahkan bersalin nnt

Hari bersalin baru start cuti if masih larat. Sebab officemate ambil 2 weeks earlier tp tu laa end up dia overdue. Rugi 3 weeks kt situ sebab kena naik awal

Sy perlu serah diri bila 37w. Sy tau tarikh tu masa kndungan dlm 35w mcm tu. So sy ambil cuti sebelum minggu bersalin. Mknanya, 36w tu sy masih kerja lagi

saya pun boss tanya bila nak start cuti,.saya cakap, dah sakit nak beranak saya cuti..selagi tu, saya keje

sy w36 last bekerja. sbb w37 ke atas sape2 yg preggy kira dh cukup bulan. so boleh start dr w37 tu.

Saya start bersalin baru start maternity. If you tak larat or admit awal dah start maternity tu.

sebab tempat kerja short of staff. kalau pre planned memudahkan nak arrange staff

anak 1st tak sempat nak decide sebab tiba² kena warded. anak 2nd 37w cuti

Saya hari bsalin baru start cuti bsalinnya🤣🤣

2mo ago

HR company patut prepare dah nak hand over ke siapa. Tak kisah la kerja apa sekali pun 😅 Nature beranak pulak dia tak kira masa nk meletup bila. Ni semua org tahu so boss kena fikir laa siapa ganti