fahamla tanggungjawab isteri tapi.......

faham..tanggungjawab isteri ialah melayan suami..tapi.... be considerate la 😭 dah banyak kali cakap penat penat penat tapi nak jugak.. selalu mintak sebelum dia pergi kerja.. saya cakap nanti susah saya nak mandi sebab anak nak melekat dan saya pun penat nak urus anak lagi nak mandi lagi... banyak kaliiii cakap.... dia nak jugak... saya baru balik kerja, semalam tido 3 jam je ingat nak tido sekali anak la lepas balik... saya dh terlelap 2 minit dia mintak...saya kata saya ngantuk saya penat sangat... lps tu tak sempat siap anak dah menjerit-jerit nak tido.. saya yg kepenatan ni terlena sekali lepas tu dah takde peluang nak mandi.. suka ke tgk isteri tinggal smayang.. takkan tak faham lagi anak jenis nak kita duk sebelah 😭 gi minum air kt dapur pun dia dh menjerit mcm kena pukul.. senang ckp ala letak je dalam buai nanti gi mandi.. isunya isteri awak ni barai.. barai barai barai... nak mandi pun tak larat dan tak sempat sebab banyak benda nak kena settle! saya kerja jugak dan saya urus anak siap mandikan dan bagi makan..nak harap bapak dia mmg tak la.. malam-malam saya masak makanan baby lagi sebab nak buat bekalan utk esok hari.. nak harap basuh periuk baby pun tak boleh tapi saya isteri boleh buat dan saya sangat penat.. saya nak rehat sekejap je lepas balik kerja.. entahlah. banyak sangat dosa saya ni.. melayan suami sampai tak termandi sebab penat urus anak dan sibuk urus rumah.. kadang nangis jugak lah..bila cakap direct dia balas balik jangan tolak ajakan suami..faham la memang tanggungjawab isteri tapi....tengok la keadaan😭

5 Balas

Sis, banyakkan bersabar okay. Tarik nafas dalam2 dan hembus. Emm ya betul dalam agama tanggungjawab isteri ialah melayan suami, tetapi membantu isteri juga adalah tnggungjawab seorang suami. Kalau jenis nak sedap tk kira waktu, then suami kena la sediakan maid so that isteri tak perlu bersusah payah, penat2 untuk masakkan anak. Tak mampu sediakan maid? Jadi tolong la isteri masak. Sis kena tahu tu pun tnggungjawab suami tau. Jangan normalise kan kalau suami nak main tk kira tempat, waktu, situasi kita kena melayan je. Sampaikan tk sempat nk mandi n solat sebabkan penat uruskan hal anak, tu dh tk boleh pakai dah statement kena melayan suami. Tu dah berdosa dah tinggalkan solat. Sis kena tegas sis. Kalau nk sedap je nk kita kangkang bila2 dia minta then suruh dia bagi sis duit tiap bulan so tk perlu sis penat2 pegi kerja. Cuba slowtalk dengan suami, cakap baik2, kalau lelaki yang bertanggungjawab mesti faham. Kalau dia tk faham juga then sis fikir la mana terbaik. Sebab tu ramai sekarang depressed sebab kan penat sngat.

sabar sis.. tarik nafas dalam dalam hembus slow slow.. kalau pengalaman atau cara saya.. mmg saya bahagi tugas dgn suami.. sy bg dia pilihan nak jaga anak atau tolong buat kerja rumah.. alhamdulillah suami mmg pilih antara 2 tu kdg2.. tp mgkin sy x mcm sis, sy belum dpt kerja lagi masih dalam proses mencari.. tp tula suri rumah pun mental penat jugak haha mcm mana la kalau dh kerja nnti.. menyinga la kot.. tp apa apa pun kte kne tenang dh bahagia dulu tau.. happy mommy happy baby happy wife happy life

2w ago

Betull house wife pun penat juga even tk bekerja , lg ii yg bekerja kene urus smua seorang diri huhhh mental tk aman oooo ... semoga diberikan kekuatannn kepada mom senasib itu ... cuba lah bincang dgn suami bahagi ii tugas ... sy pun ajak supaya tak buat semua seorg diri , tk kuat actually nk buat sesorang

hurm...faham sgt apa yg sis rasa...cuba slow talk dgn pasangan...sbb sama2 kerja juga kan...keluar makan dkt luar blh bincang..kalau x blh dlm kereta...pastu galakkan pasangan tolong hal anak..masak or jaga anak ..menyapu ke...mandikan anak ke..anak tu kasi je dkt suami..walaupon anak x nak.. menangis2...bia dia pulak jaga..basuh berak semua..suruh dia uruskan...

Jangan biasakan diri buat semua sendiri sis, bahagi tugas dgn suami. Dia tk penat tu bnyk tenaga. Sy tk tunjuk sy mampu buat semua. Nk tknk dia terpaksa buat, dari terpaksa dia terbiasa. Bab tknk basuh tu sy biar je tk basuh. Dia pun reti tk sanggup kan biar anak makan gitu gini terpaksa la dia buat juga

mungkin sis blh letakkan syarat. contoh klu awk nak awk tlg sy kemas itu ini dulu, tgk anak dlu dan sebagainya..mmg ade laki yg dlm kepala otak dia asik nak ituuu je.